• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Yaş çay fiyatında yangın devam ediyor

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çolak, özel sektörün fiyat politikası nedeniyle bölgenin yılda 500-600 Milyon TL arasında maddi kaybının olduğunu söyledi.

Yaş çay fiyatında yangın devam ediyor

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cemil Çolak, yaptığı açıklamada özel sektörün çay üreticisinden yaş çay taban fiyatının yüzde 35 daha düşüğüne yaş çay satın aldığını ifade ederek, "Sel felaketi ve pandemi nedeni ile zaten ekonomik olarak zor durumda olan bölge halkının ve çay müstahsilinin büyük haksızlıklar ile karşı karşıya kalmasına ve yeni mağduriyetlerin oluşmasına sebep olmuştur." dedi.

Hükümetin yıllık olarak çay politikasını bölgenin üretim kapasitesinin sadece yüzde 50’sini göz önüne alarak belirlediğini ve özel sektör tarafından üretilen kalan yüzde 50'nin hükümet tarafından dikkate alınmadığını belirten Çolak, "Özel sektörün yaş çaya verdiği kilogram fiyatı ile Çaykur tarafından verilen yaş çay kilogram fiyat ortalaması açıklanan yaş çay taban fiyatının çok altında kalan müstahsilin bu zamlardan istifade edemediğini ortaya koymaktadır. Bu olumsuz şartlar bölgemizin yıllık 500 milyon ile 600 milyon TL arasında maddi kayıp yaşamasına sebep olmaktadır. Yeniden Refah Partisi olarak bu durumu kabul etmeyeceğimizi ve bu duruma karşı kayıtsız kalmayacağımızı belirtmek isteriz." dedi.

Çolak açıklamasını şöyle sürdürdü; "Yıllardır konuşulan çayın tarladan üretime, üretimden kuru çayın satışına kadar olan süreci disipline alacak olan kanuni düzenlemenin ısrarla geciktirilmesi ya da yapılmaması ve Çaykur'un politik bir araç olmaktan çıkarılmaması neticesinde bahsetmiş olduğumuz mağduriyetlerin sona ermesi mümkün değildir.

Buradan Hükümete sesleniyoruz, bu mağduriyetlerin ve maddi kayıpların önüne geçil- mesi için

- Acilen yaş çay kotası ya kaldırılmalı ya da arttılmalı;

- Kuru çayın üretim maliyetinin artması karşısında Çaykur tarafından yeterince kuru çay zammı yapılmalı ve özel sektörün düşük fiyat ile kuru çay almasının önüne geçilmeli;

- Çaykur iç piyasaya uzun vadeli çuval çay satarak daha sonra bu çayların bir kısmının düşük fiyatlardan tekrar peşin olarak piyasalarda satılmasından kaynaklanan kuru çay fiyatlarındaki düşüşün engellenmesi için; Çaykur iç piyasaya çuval çay satışını acil durdurmalı

- Çayın en büyük sorunlarından biri olan yurt dışından kaçak yollarla giren kuru çayla mücadelenin arttırılmalısı bu konunun önemine yönelik gümrüklerde daha ciddi tedbirler alınmalı

- En kısa süre içerisinde çayın sorunlarını çözecek çay kanunu çıkarılmalı.

İlimizde çay sektörü ile ilgili çayın sorunlarının çözümünde en önemli ve etkin Sivil Toplum Kuruluşlarının başında gelen Rize Ticaret Borsası ve Rize Ziraat Odası yöneticilerini samimi olmaya davet ediyoruz. Aldığımız duyumlar neticesinde, bazı Borsa yöneticileri yaşanan bu olumsulukları fırsata çevirerek düşük fiyattan çay satın alma yarışında bulunmaktadırlar. Kendilerini sorunun bir parçası olmaktan çözümün tamamlayıcısı olmaya davet ediyoruz. Bu kurumların yöneticilerinden hem yaş çayın hem de kuru çayın değerinde satılması, çayın sorunlarının çözüme kavuşturulması için almış oldukları sorumluluğun gereğini yapmalarını bekliyoruz.

Tüm bölge halkının, üreticinin ve tüketicinin kazanç sağladığı bir çay istiyoruz."

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE