• 19 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

YAPILANDIRMADA SON GÜNLER

Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Fuat Çakmakçı, 7326 sayılı yasa kapsamında başvuruların 31/08/2021 tarihinde sona ereceğini, bu nedenle mükelleflerin durumlarını değerlendirerek süreyi geçirmeden başvurularını yapmalarını istedi.

YAPILANDIRMADA SON GÜNLER

     Fikret KARABULUT

 RİZE: Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun’’ ile ilgili başvuru süresinin 31/08/2021 tarihinde sona ereceğini söyleyen Ali Fuat Çakmakçı 31 Ağustos tarihinde yapılandırmanın sona ereceğini söyledi.

   Rize SMMMO Başkanı Ali Fuat Çakmakçı ay sonunda sona erecek yapılandırma ile ilgili vergi mükelleflerini uyardı, Çakmakçı “ Kanunla ilgili tüm meslek mensuplarımız yeterli bilgi birikimine sahip olup, tüm işletmelerin muhasebecileriyle özel durumlarını istişare etmelerini faydalı görüyoruz.  Mükelleflerimizin Vergi, SGK ve diğer kamu borçlarını interaktif vergi dairesi şifreleriyle ya da ilgili kuruma başvurarak vadesi geçmiş borçlarını sorgulatarak başvurularını yapmaları gerekmektedir. Yine mükelleflerimizin Mali Müşaviriyle 2021 yılı öncesi mali tablolarını değerlendirerek kanun kapsamında yapılması gerekenlerle ilgili başvuruları, süresi geçmeden yapmalarını bekliyoruz” dedi.           Çakmakçı açıklamasında “ Kesinleşmiş tüm kamu alacakları (Vergi, SGK, Gümrük, Belediye ve Diğer Kamu Kurum alacakları: 30/04/2021 (Bu tarih dahil) tarihi öncesine ait beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, vergi borçlarının gecikme zammı ve cezaları silinecek, borç asılları ise Enflasyon oranında (Yİ-ÜFE) yeni faiz hesaplanarak 2 ayda bir ödemek şartıyla 6-9-12 ve 18 taksitle ödenebilecektir.  Aynı şekilde SGK, Belediye ve diğer kamu kurumlarındaki vadesi yukarıda belirtilen tarih ve öncesi borçlar için de 31/08/2021 tarihine kadar başvurulması halinde   yapılandırma haklarından faydalanabileceklerdir. Vergi borçlarının ilk taksit ödeme tarihi 30/09/2021, SGK borçlar için  ilk taksit ödeme tarihi 31/10/2021 dir” dedi.

    Çakmakçı “İtilaflı alacaklar (Yargıda bulunan dosyalar) ve İnceleme ve tarhiyat aşamasında bulunan işlemlerle ilgili birçok kolaylıklar getirilmiştir. Bu kapsamda bulunan mükelleflerimizin özel durumlarını mali müşavirlerle istişare sonucunda kanun kapsamında hangi yola başvurulması gerektiğinin ortaya konulması gerekmektedir” dedi.

  • Matrah Artırımı

Çakmaçkı “2016-2017 yıllarına ilişkin beyan edilen (Gelir, Kurumlar, KDV, Stopaj) vergilerini belirlenen esaslar dahilinde artırılması halinde bu yıllara ilişkin yapılan incelmelerde herhangi bir tarhiyat yapılmayacaktır. Artırımda bulunacak mükellefler 31/08/2021 tarihine kadar başvurmaları halinde peşin ya da 2 ayda bir ödenmek üzere 6 eşit taksitte ödeme yapabilecektir. Matrah artırımında dikkat edilmesi gereken husus ilk iki taksitinin süresinde ödenmesi gerekmektedir. Ödenmemesi halinde kanundan faydalanmamış sayılırlar. İlk taksit ödeme tarihi 30/09/2021 dir” dedi.

  • Kayıtların düzenlemesi ve Stok affı

SMMMO Başkanı “Muhasebe Kayıtlarının , İşletmelerin fiili durumu ile uyumlu hale getirilmesi konusu, bizlerin de önemsediği bir konu olup, muhakkak bütün işletmeler mali tablolarını ve muhasebe kayıtlarını gözden geçirmelidirler. Kasa Affı ile kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan tutarların beyan edilip   % 3 oranında ödenecek vergi ile kayıtlar düzenlenebilecektir. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede olmayan stoklara kanun kapsamında düzenlenecek tek bir fatura ile KDV beyannamesinde beyan ederek ödenecek tutarı 3 eşit taksitle ödenebilecektir. İşletmeler için çok önemli olan İşletmede yer aldığı halde kayıtlarda yer almayan Emtia ve  İktisadi Kıymetlerin kayıtlara intikal ettirilmeleri mümkün kılınmaktadır. Stoklara dahil edilecek Emtia ve iktisadi kıymetlere uygulanan KDV tutarının yarısını ödenecek vergi olarak beyan edilip ödenmesi halinde bu varlıklar işletmeye dahil edilip gerçek durumla, kaydı durumun aynı olmasına imkan sağlanacaktır” dedi.

        

 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE