• 17 Mayıs 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    17 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

TEMİZ DÜNYA İÇİN EL ELE VERDİLER

Üniversite Su Ürünleri Fakültesi Deniz Elçileri Topluğu tarafından "Temiz Deniz, Temiz Dünya" sloganıyla İyidere Sarayköy Plajı'nda kıyı temizliği etkinliği düzenlendi.

TEMİZ DÜNYA İÇİN EL ELE VERDİLER

Kenan AKYÜZ

İYİDERE: RTEÜ ve İyidere Belediyesi tarafından düzenlenen “ Temiz Deniz, Temiz Dünya” etkinliği İyidere ilçesi Sarayköy plajında gerçekleşti.

      İyidere Sarayköy Plajında düzenlenen etkinliği RTEÜ Su ürünleri fakültesi ve İyidere Belediyesi ortak düzenledi. Etkinlikte Plastik çöpler ve çevresel etkileri ile ilgili farkındalık yaratmanın amaçlandığı etkinlikte, kıyıdan bir saatlik çalışma sonucu plastik, cam, su şişeleri ve metal malzemelerden oluşan 200 kilogram atık toplandı.

İyidere Plajı'nın kendileri için izleme istasyonu olduğunu belirten Üniversite Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan, plastiklerin çevreye verdiği zararlar ve değişimleri hakkında fikir sahibi olduklarını söyledi.

      “ÇOK SAYADI PLASTİK VAR”

Bölgede her yıl, artan miktarda tek kullanımlık plastikler bulduklarını ifade eden Doç. Dr. Aytan, “Bulduğumuz çöplerin hepsi parçalanma eğilimindeler. Yakın geleceğin mikro ve nano plastikleri olacaklar. Köpükler plajda en çok bulduğumuz plastikler. Özellikle Karadeniz'de balıkların kutulanmasında, taşınmasında kullanılıyor. Gıda ambalajı olarak kullanılıyor. Her türlü paketleme ve yalıtım malzemesi olarak hayatın çeşitli alanlarında var. Bir tane köpük objesi denize girdiği zaman binlercesine, on binlercesine ayrılıyor.” dedi.

      “BÜYÜK RİSK TAŞIYORLAR”

Doç. Dr. Aytan, plastiklerin deniz ve insan yaşamı için büyük risk teşkil ettiğine dikkat çekerek, “Plastiklerin çoğu endokrin bozucu ve kanserojen madde. Biz aslında denize ne gönderirsek sonunda nihai tüketici olarak her şey bize besin zinciri aracılığıyla geri dönüyor. Karadeniz'in maalesef yarı kapalı deniz olması, nehirler aracılığıyla Avrupa'dan sanayileşmiş 16 ülkeyle birlikte toplam 22 ülkenin drenaj alanını oluşturuyor olması nedeniyle plastik kirliliği bakımından şanssız bir deniz.” diye konuştu.

         “NEHİRLER ÖNEMLİ TAŞIYICI”

Nehirlerin önemli taşıyıcı olduğuna işaret eden Doç. Dr. Aytan, “En ufak bir yağışta özellikle Doğu Karadeniz gibi eğimin fazla, yağış rejiminin yüksek olduğu bölgede denize ulaşması an meselesi. Yakın zamanda yaptığımız çalışmalar, irili ufaklı derelerle bile saatte yüzlerce, binlerce farklı içeriğe sahip çöpün Karadeniz'e ulaştığını gösteriyor. Denizin bir taşıma kapasitesi var. Bu plastikler yüzyıllar boyu sahip oldukları kimyasalları suya bırakmaya, canlı ile etkileşmeye, soframıza dönmeye devam edecekler.” diyerek konuşmasını tamamladı.

         METE” ÇEVREMİZİ TEMİZ TUTMALIIZ”

İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete ise plajın halka açık olduğunu belirterek “ Her ne kadar dikkat etsek bile bazı duyarsız insanlarımız çöplerini belirli alanlara bırakmakta, Plastik Maddeler maalesef yüz yıllar geçse bile çürümüyor. Dere yataklarına atılan çöpler derelerin taşması ile birlikte denize geldiğinden sahil boyu deniz kenarları plastik maddelerle dolmakta. Vatandaşlarımızın bu konularda çok daha fazla duyarlı olmalarını bekliyoruz” dedi.

Etkinliğe, İyidere Kaymakamı Eray Gürsoy ve İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE