Rize’de bu yıl 5’incisi düzenlenen Rize Gastronomi Günleri kapsamında şehre gelen akademik şefler, basın temsilcileriyle bir araya geldi. Programda hem yapılan çalışmalar değerlendirildi hem de gastronomi günlerinin şehre kattığı kültürel ve akademik boyutlar paylaşıldı.
Toplantıda, Rize Merkez ve 12 ilçede farklı akademisyenler tarafından yürütülen saha çalışmaları ele alındı. Akademisyenler, bölgenin zengin yemek kültürünü bilimsel yöntemlerle inceleyerek yöresel yemeklerin reçetelerinin kayıt altına alındığını vurguladı. Bu adım, Türkiye’de gastronomi günlerinde gerçekleştirilen ilk kapsamlı “reçete arşivi” çalışması olarak öne çıktı.
REÇETE KÜLTÜRÜ YANSITIYOR
Rize’nin yüzyıllar boyunca şekillenen yaşam kültürünün yemeklere yansıdığı, çayın yanında deniz ürünlerinden yayla mutfağına kadar çok geniş bir yelpazede değerlendirildiği ifade edildi. Böylece hem kentin gastronomik değerlerinin korunması hem de gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.
Toplantıya katılan Rize Belediye Başkan Yardımcısı Abdülkadir Öksüz, gastronomi günlerinin kapsamı ve amaçlarına dair detaylı bilgiler verdi. Öksüz, bu etkinliklerle birlikte Rize’nin sadece doğal güzellikleriyle değil, mutfak kültürüyle de marka şehir olma yolunda önemli bir adım attığını belirtti.
RİZE KENDİNİ TANIDAMADI
Rize’ye çeşitli illerden gelen Akademisyenler tüm ilçelerde ve mahallelerde yaptıkları çalışmaların ilerleyen süreçte Rize mutfağının ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlanacağını da ifade etti. Ayrıca Rize mutfağının Rize kültürünü yansıttığını 62 çeşidin üzerinde yemek kültürü tespit ettiklerini bu çeşitlerin tanıtımının yapılamadığını Fransız yemek kitabının 1600 lı yıllarda yazılması ile Fransız yemek kültürünü derslerde gösterdiklerini belirttiler. Akademisyenler Rize mutfağının tanıtımının yapılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirttiler.