Ba?i?iklik sistemini güçlendiren, vücudun zinde kalmasini sa?layan ve so?uk alginli?inin atlatilmasina yardimci olan ?ifa kayna?i kivi meyvesi Do?u Karadeniz Bölgesi’nde yilda 15 bin ton dolayinda üretiliyor.
Konuyla ?lgili olarak Recep Tayyip Erdo?an Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Ba?kani Doç. Dr. Mustafa Akbulut, son yillarda kivinin, sa?lik açisindan ve ekonomik yönden de?erinin bölge insani tarafindan anla?ilmaya ba?ladi?ini ancak her ?eye ra?men tüketiminin az oldu?unu belirtti.
Kivinin özellikle C ve E vitamini ile kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller yönünden zengin bir meyve oldu?unu ifade eden Doç. Dr. Mustafa Akbulut: ``Kivi demir yönünden de son derece zengin bir meyvedir, bu pek bilinmiyor. Ki? aylarinda günde en az iki kivi tüketilmesini tavsiye ediyoruz.`` dedi.
Kivinin taze olarak tüketiminin yaninda meyvelerin i?lenmesi ile püresinin de yapilabildi?ini kaydeden Doç. Dr. Akbulut: ``Kivi`den meyve konsantresi, çayi, meyve suyu, reçel, marmelat, pekmez ve sirke türü gida ürünleri elde edilmektedir. Bunlara ek olarak sabun, krem, ?ampuan gibi çe?itli kozmetik ürünler ve ki?isel bakim ürünlerini içeren geni? bir yelpazedeki ürünlerin içerisinde meyvelerden elde edilen yari mamullerin de kullanildi?i bilinmektedir.`` ifadelerini kullandi. Doç. Dr. Akbulut, az da olsa kivinin bazi ki?ilerde alerjik reaksiyon gösterdi?ini, ka?inti ve kizariklik gibi belirtileri oldu?unu, alerjisi olan ki?ilerin dikkat etmesi gerekti?ini vurguladi.

Türkiye`de Hayward ve Bruno çe?idi kivi üretiminin yaygin oldu?unu dile getiren Doç. Dr. Mustafa Akbulut, sa?lik alanindaki faydalarinin yani sira kivinin sektörel bazda bölgeye katki sa?ladi?ini dile getirdi. Kivi çe?itlili?inin artirilmasina yönelik ara?tirmalarla birlikte ürün kalitesinin de geli?tirilmesi gerekti?ini vurgulayan Doç. Dr. Akbulut: “Üniversitemiz bu konuda tescil ve sertifikasyon için Test Kontrol Merkezi olu?turdu. Ülkemizdeki tüm kivi türleri test edilebilecek, test edilen kivilerin uygunlu?una göre Türkiye`de üretimine izin verilecek. 2013 yilindan itibaren tescil ve sertifikasyon çali?malarina ba?lanacak.`` dedi.
Doç. Dr. Mustafa Akbulut, kivinin hasat zamaninin, üründeki ?eker orani ölçülerek belirlendi?ini, yüzde 6.5 ?eker oranina ula?ti?inda hasat edilebilece?ini belirtti.

