• 29 Mart 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    29 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

KORKULAN OLDU

Geçtiğimiz akşam saatlerinde Güneysu, Salarha bölgesi, Büyükköy, Madenli ve Ardeşen in yüksek kesimlerinde etkili olan sağanak yağışta yine korkulan, yine acı ve ölüm geldi, Sel ve heyelanların yaşandığı yağışlarda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

KORKULAN OLDU

Esin BAYRAK- Fikret KARABULUT

RİZE: Geçtiğimiz akşam saatlerinde Rize’de bazı bölgelerde etkili olmaya başlayan sağanak yağış nedeniyle Salarha, Güneysu, Çayeli iç kesimler ile Ardeşen ilçesi iç kesimleri etkilendi, bazı evlerin yıkıldığı heyelanlarda yine can kaybı meydana geldi.

     Yaz aylarında korkulan sel felaketleri yaşanmaya başlandı, Yaz aylarında bölgenin korkulu rüyası olan kitlesel yağışların etkisi ilimizde başladı. Geçtiğimiz akşam saatlerinde Rize’nin doğusunda gökyüzünün kararması ile birlikte sağanak yağış etkili olmaya başladı.

     Toprak suya doydu

AFET ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nca (AFAD), Rize'de şiddetli yağış sonrası il genelinde yaşanan sel ve su baskınları neticesinde 103 kişinin tahliye edildiği, 5 kişinin öldüğü, kaybolan 3 kişiyi ise arama çalışmalarının devam ettiği açıklandı.

AFAD'dan yapılan açıklamada, salı günü başlayıp dün akşam saatlerinde şiddetini artıran yağışlar neticesinde, Güneysu ve Çayeli ilçeleri başta olmak üzere il genelinde sel ve su baskınlarının meydana geldiğini belirtildi. Çayeli Bakır istasyonunda metrekareye 190 kilo, Çayeli TEİAŞ istasyonunda metrekareye 148 kilo ve Güneysu'da metrekareye 207 kilo yağış düştüğü belirtilerek, "Güneysu, Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerinde aşırı yağışlar sonucu çok sayıda ihbarın alındığı bilgisi alındı.

     Destek geldi

Arama çalışmalarına destek amacıyla TrabzonGiresun ve Samsun'dan canlı arama ve kadavra köpekleri görevlendirildiği, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Taşlıdere mevkiinde arama çalışmalarına devam ettiği, AFAD'a bağlı İl Müdürlüklerinden 29, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden 10 olmak üzere toplam 39 dalgıcın da görevlendirildiği kaydedildi.

        Tahliyeler oldu

Bölgede zarar ve hasar tespit çalışmalarına başlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: "72 köy yolu kapalı olup; İl Özel İdare yol ağında toplam 29 iş makinası 50 personel ile çalışmalar yürütülmektedir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden 1 kombi vidanjör, 1 normal vidanjör, 1 ekskavatör, 4 kamyon Güneysu ilçesine görevlendirilmiştir. Karayolları ağında kapalı yol bulunmamaktadır. Karayolları ağında toplam 6 farklı noktada 37 iş makinası ve toplam 40 personel ile çalışmalar sürdürülmektedir. İl genelinde 288 trafo merkezinde toplam 24 bin aboneye enerji verilememiştir. Arızaların giderilmesine yönelik ekip planlamaları yapılmıştır. Çayeli Büyükköy beldesinde 7 farklı noktada 35 kişi, Güneysu ilçesinde 4 farklı noktada 20 kişi, Muradiye beldesinden 3 kişi, merkez Karayemiş'ten 30 kişi, Ambarlık köyünden 15 kişi olmak üzere toplam 103 kişi tahliye edilmiştir."

Ayrıca, Güneysu Spor Lisesi yurduna Güneysu Merkez Mahallesi'nden tahliye edilen 15 kişinin yerleştirildiği belirtildi.

         Gece bakanlar geldi

    Rize'nin 6 ilçesinde sel ve heyelan felaketinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyle kente gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Rize İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nde yetkililerle görüştü. Arama ve kurtarma çalışmaları hakkında bilgi alan Bakan Soylu, yaptığı açıklamada "Öncelikle hem Rize’mize hem ülkemize geçmiş olsun diliyoruz." dedi. Bölge için Meteorolojiden yapılan uyarılara değinen Soylu, "7 saatte metrekareye 220 kilogram düşecek şekilde bir yağmur yağdı. Şu an da ulaşılamamış, mahsur kalmış vatandaşımız yok. Yaklaşık 53 köy yolu ve bağlısı kapalı durumda. Tüm kurumlardan gelen iş makinelerimiz çalışmalarına devam ediyorlar." ifadesini kullandı.

Bakan Soylu, sabah itibarı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı bünyesindeki ekiplerin hasar tespit çalışmalarına başlayacağını kaydetti. İlk etapta 5 milyon liralık kaynak aktarılacağını da açıklayan Soylu, "Güneysu'da gece haliyle 20'ye yakın esnafın hasar aldığını gördük. İlk etapta hasar alan evler, esnaflar tüm bunlarla ilgili olarak ilk etapta 5 milyonluk kaynak aktaracağız. Heyelan bölgesine gündüz gözüyle tekrar bakacağız ve alabileceğimiz  tedbirleri göreceğiz. Derelerin ıslah edilmesi, kanala alınması konusunda atılan adımlar daha büyük hasarlar oluşmasına bir engel teşkil etti. Elbette ki coğrafyanın bize bir takım sorumluluklar getirdiği apaçık ortada. Daha tedbirli şekilde bu coğrafyadaki yapılanmaları ortaya koymak bizim temel sorumluluğumuzdur. Geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz." diye konuştu.  

   

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE