• 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

İrfan Uzun Hukuk Mücadelesini Kazandı

Cerattepe Maden Projesi’nde Çalışırken İşten Çıkarılan İrfan Uzun, Hukuki Mücadelesini Kazandı.

İrfan Uzun Hukuk Mücadelesini Kazandı

Hayati Akbaş

ARTVİN-Etibakır Maden İşletmeleri A.Ş. tarafından Kafkasör Cerattepe Maden İşletmesi’nde çalışırken 22 Ocak 2018 tarihinde işçilerin işi durdurması sürecinin ardından işten çıkarılan Maden Mühendisi İrfan Uzun, başlattığı işe geri dönüş hukuki mücadelesini kazandı. Davanın görüldüğü Artvin Asliye Hukuk Mahkemesi 26 Nisan 2018 tarihinde sonuç açıklayarak İrfan Uzun’un Artvin Cerattepe Projesi Maden Mühendisliği işine geriye iadesine karar verdi. Bu karar Cerattepe’ de iş bırakan, şirket tarafından grev sürecinin sonlandırılması sonucunda işçi alımlarının yeniden yapılmasına karşın işe geriye alınmayan diğer işçiler için de bir ümit oldu.

Umut Işığı Oldu

Artvin Cerattepe Projesi şimdi maden mühendisi İrfan Uzun tarafından işe iade davası ile gündeme geldi. Geçtiğimiz ocak ayında Etibakır’a bağlı Cerattepe ve Murgul işletmelerinde çalışan işçiler ücretlerinde düzenleme yapılmasını ve sosyal hakların daha fazla verilmesini talep ederek işi durdurmuşlardı. Yaşanan gelişmelerin ardından işçilerin bir bölümü işlerine geriye dönerlerken, 70 yakın işçinin işlerine geriye iade edilmedikleri gözlenmişti. Bu işi durdurma faaliyetini bahane eden şirket Cerattepe ve Murgul Projelerinde görevli bulunan mühendislerin istifalarını istemişti.

Hakkının elinden alınmasına karşı çıktı

Bu talebe rağmen Artvinli mühendislerden Maden Mühendisi İrfan Uzun, istifasını vermeyerek iş hakkının elinden alınmasına karşı çıkmıştı. Bu gelişmenin ardından işten çıkarılan Maden Mühendisi İrfan Uzun, Artvin Asliye Hukuk Mahkemesine bir dava açarak işe iadesini talep ederek hukuki mücadelesini başlatmıştı. Artvin Asliye Hukuk Mahkemesi davaya ilişkin 26 Nisan 2018 tarihinde 2018/107 nolu dosyayı karara bağladı. Konuya ilişkin verilen kararda; “ 1-Davanın kabulü ile; davalı işverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının (Etibakır A.Ş. bünyesinde Artvin Cerattepe Projesinde devam eden çalışmasına ilişkin 22.01.2018 tarihli) işe iadesine. 2-Davacının yasal sürede işe başvurmasına rağmen işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde davacının hizmet yılı, yaptığı iş ve fesih sebebi nazara alınarak ödenmesi gereken tazminatın miktarının işçinin 6 aylık ücreti olarak belirlenmesine. 3-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aylık ücret ve diğer haklarının davalıdan alınarak davacıya ödenmesi gerektiğinin tespitine. Gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içinde Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’nde İstinaf Kanun Yolu Açık olmak üzere karar verildi” ifadelerine yer verildi. Bu karar ile birlikte İrfan Uzun’un işe iadesinin önü tamamen açılırken, bu karar Ocak ayında iş bırakma eylemi ardından işe alımların yapılmasına karşın işe alınmayan diğer çalışanlar içinde umut ışığı oldu.

“Dilekçeyi imzalamadım”

Cerattepe Maden Projesi’nde işe iade edilmek için hukuki mücadele başlatan ve hukuki mücadelesini kazanan Maden Mühendisi İrfan Uzun yaptığı açıklamada; “27 Temmuz 2013 tarihinde maden mühendisi şantiye şefi olarak Cerattepe Projesi’nde göreve başladım. Emekli olmak niyetiyle başladığım işimin ilk 3,5 yılında projenin tek maden mühendisi olarak çalıştım. Cerattepe projesi tamamen başlayınca 1,5 yıl kadar mobing uygulamaları ile işimden uzaklaştırılmak istenildim ancak şirketime ve Artvin’e dürüstlüğümden ödün vermeyerek 22 Ocak 2018 tarihine kadar çalıştım. Çalışanlarımızın sosyal haklar ve ücretlerini arttırmak için işi durdurmalarının ardından Etibakır A.Ş. bütün mühendislerine istifa dilekçesi imzalatmak istedi. Dilekçeyi imzalamadım. Yaklaşık bir ay sonra işe geriye alımlar başladı ancak ben işe çağrılmadım. Bunun üzerine işe iadem için hukuki süreci başlatarak Artvin Asliye Hukuk Mahkemesine dava açtım. 26 Nisan 2018 tarihinde mahkeme kararını açıklayarak işe iademe karar verdi. Yüce Türk Adaletine bir kez daha teşekkür eder, halen işe giremeyen diğer arkadaşlarında hukuki mücadelelerinde başarılar dilerim” ifadelerini kullandı. Konuya ilişkin verilen karar Cerattepe ve Murgul Maden Projelerinde 22 Ocak 2018 tarihinde iş durdurmanın ardından yaşanan süreç sonrasında işe geri alımların olmasına karşın şirket tarafından işe alınmayan 70 civarındaki işçi içinde örnek oldu.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE