• 23 Nisan 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    23 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

İYİDERE TURİZME YÖNELDİ

-Rize Valisi Kemal Çeber Ayder yaylası gibi Rize de çok sayıda keşif edilmeyen yayla olduğunu belirterek “ Maalesef doğamızı bozuyoruz, doğayı bozmaya yönelik kimse bana projeleri ile gelmesin, Fırtına vadisini bozduk, başka dere yataklarımızı bozmamalıyız, Rizeliler olarak vadilerimize ve derelerimize sahip çıkmalıyız” dedi.

İYİDERE TURİZME YÖNELDİ

    Mustafa BAYRAK

İYİDERE : 43 üncü Turizm haftası etkinlikleri çerçevesinde İyidere ilçesi Pleki mağarası yolunda düzenlenen etkinlikte turizmin önemi ön palana çıktı.

    İyidere Kaymakamlığının çabaları ile ilçeye bağlı Köşklü ve Çiftlik köylülerinin 600 yıllık tarihi geçmişine sahip olan Pleki mağarası tarihi yolu ile tarihi değirmen, tarihi köprü ve nesire alanları Turizm etkinlikleri doğrultusunda hizmete girdi.

     Nesıre alanları, Tarihi köprü, restoran ve tarihi değirmenin bulunduğu alanda düzenlenen 43 üncü Turizm haftası etkinliklerinde konuşan İyidere Belediye Başkanı Saffet Mete “ İlimiz doğası ve yaylaları ile dikkat çekmekte. Geçtiğimiz yıl ilimize 800 bin dolayında turist geldi, bu rakamı artırmak için turizme daha çok önem vermeliyiz, İyidere ilçesinde kültür varlıklarının tespit ettiği 20 eserimiz var ve bunları turizme kazandırmamız gerek. Yeni turistik noktalar oluşturmalıyız. Pleki mağarası ilçemizin önemli tarihi kültürel varlıklarından biri,  bu sayede ilçemize daha fazla turist bekliyoruz. İyidere olarak turizm için çok daha çalışmamız gerek” dedi.

    1,5 yıl da tamamladık

İyidere Kaymakamı Orhan Altun ise Pleki mağarasının yaya yolunun yapımı için 1,5 yıl çalıştıklarını belirterek “ Sahilden 2 km mesafede olan piknik ve nesire alanları ile tarihi değirmen, restoran ve tarihi köprümüze artık vatandaşlarımız rahatça oluşabilecekler. Buradan pleki mağarasına 2 km lik bir yaya yürüyüş yolu yaptık. Bu yol boyunca dinlenme yerleri ve piknik alanları oluşturduk. 600 yıllık geçmişi olan ve tarihi önemi büyük olan Pleki mağaramız yeni yüzüyle turizmin hizmetine girdi,  Pleki mağarasının içi ile ilgili yeni proje çalışmalarımız var, bizlere burada destek veren Niyazı Mete büyüğümüze teşekkür ediyorum” dedi.

     Doğaya sahip çıkın

Rize Valisi Kemal Çeber ise konuşmasında Rize için Çay ve doğanın önemli olduğunu belirterek “  Bunlar varsa turizm var, ufak tefek soru işaretleri kafalarımızda olmamalı, Ayder yaylasının ne hale geldiğini gördünüz. Ümit ediyorum ki derelerimiz Fırtına vadisine dönmez. Ne olur doğamıza ve tabiatımıza sahip çıkalım. Duvarlarımıza yazı yazanlar, yerlere çöp atanlar a karşı tepkimizi gösterelim. Rize olarak sermayemiz çok güçlü, Rize olarak hedefimiz olmalı, bu hedef doğamıza ve derelerimize sahip çıkmaktan geçer. Ayder yaylası isim yaptı ancak Ayder yaylası gibi Rize’nin 120 tane daha yaylası bulunmakta.  İlimizde 120 tarihi köprü, 5 kalemiz bulunuyor. 390 bin kilometre kare alan içinde Allah bize tüm güzellikleri vermiş ve buna sahip çıkmak ise hepinizin görevi, bizler burada gelip geçici insanlarız, Rize ve Rizeli kendi doğasına sahip çıkmalıdır” dedi.

     İmza atmam

Rize’ye ve doğaya zarar verecek hiçbir şeyin altına imza atmayacağını belirten Rize Valisi Kemal Çeber” Yaylalarımızı koruyacağız, bunda kararlı olmamız gerek, Pleki mağarasını gezdim ve 5-600 yıllık tarihi gördüm. İnsanlar ekmekleri uğruna burada desenler yarattılar” dedi.

    Konuşmaların ardından bini bir tiyatro gösterisi ve halkın katılımı ile horonlar oynandı.  İyidere Turizm haftası etkinliklerine Rize Valisi Kemal Çeber, İlçe Kaymakamı Orhan Altun, Belediye Başkanı Saffet Mete ve çok sayıda bürokrat ile yöre halkı katıldı.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE