• 26 Nisan 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    26 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

İŞÇİLER HAKLARINI BİLMİYOR

Rize Baro Başkanı Avukat Ümit Peçe Arabuluculuk sistemi ile firma veya şirket çalışanlarının haklarını bilmediklerini belirterek “ Arabuluculuk sisteminde insanlarımız haklarını maalesef bilmiyor, işverenin avukatının girdiği arabuluculukta işçi haklarını bilmediğinden kendisine verilen bir miktar parayı kabul ediyor, bu işçilerin mutlaka haklarını öğrenmeleri ve bir avukata danışmaları gerekiyor” dedi.

İŞÇİLER HAKLARINI BİLMİYOR

    Esin BAYRAK

RİZE: Rize Gündem programında Baronun çalışma sistemi ile ilgili bilgi veren Rize Baro başkanı Ümit Peçe Arabuluculuk sistemini halkın bilmediğini söyledi.

      Rize Gündem Programında Gazeteci Mustafa Bayrak in sorularını cevaplandıran Rize Baro başkanı Ümit Peçe 3 Ekim de yapılması gereken Baro seçimlerinin ileri bir tarihe ertelendiğini belirterek “ Tüm hazırlıklarımızı yapmıştık, seçime bir gün kala seçimlerin ertelendiği bilgisi geldi, seçimlerin 2 Aralık tarihinde yapılabileceğini düşünüyoruz, Halbuki siyasi partiler ilçe kongrelerine devam ediyor, Baro olarak bizim 200 üyemiz var ve tüm koşulları hazırlayarak seçime hazırdık” dedi.

    Çok sayıda CMK Dosyası var

Baro başkanı Ümit Peçe Rize de çok sayıda CMK dosyası bulunduğunu belirterek “ 5 yıla kadar ceza mahkemelerinde devlet müdafaa hakkı için destek sağlamakta, maddi durumu iyi olmayan insanlar için devlet avukat tayin etmekte, şu an Rize de 200 e yakın bu tür dosya var, tüm davalar için devlet avukat tayin edebiliyor, hiçbir geliri olmayan, gelir seviyesi düşük insanlar için muhtarlık düzenlediği belge ile devlet davalı kişilere avukat tayin edebiliyor” dedi.

       Arabuluculuk sisteminde haklarını bilmeyenler var

İş mahkemelerini ilgilendiren konularda Arabuluculuk sisteminin çalıştığını belirten Peçe “ Arabuluculuk sistemi ile birçok dosya mahkemeye gitmeden halledilebiliyor, bu sistem sayesinde mahkemelerin yükü artmıyor. Ancak insanlarımız haklarını bilmiyor. Burada kazanan patronlar oluyor, Firma veya şirket sahipleri arabuluculuk sisteminde avukatlarını gönderiyorlar, çalışan ise kendi geldiği için teklif edileni kabul edip, günün karı olarak sayıyor ve haklarını kaybediyor. Halbuki Barodan bir avukata danışması halinde çok daha fazla hakkı olduğunu öğrenebilir” dedi.

       Rize adliyesi standardın üstünde

Birçok ilde davalara gittiğini belirten Peçe “ Rize adliyesi gibi standartların üzerinde adliye görmedim,  Başsavcı bu konuda gerekli alt yapıyı hazırladı, ilçelerde ise maalesef durum aynı değil, yeni tayin olan savcı ve hakimler sayesinde davalar uzayabiliyor. Kaçkar adliyesinde yığılma var ve 1 yılda bitmesi gereken davalar maalesef 3 yılda bitebiliyor. 3 üncü bölge olan Kaçkar adliyesinin 2 inci bölgeye indirilmesi için çalışmalarımız var” dedi.

    Kamu davaları arttı

Rize de kamulaştırma ile ilgili çok sayıda yer olduğunu belirten Peçe “ Son zamanlarda kamulaştırmadan doğan anlaşmazlıklarla ilgili dava sayısı arttı, intikal ve anlaşmazlık davalarında artış var, yine bunlar arasında uyuşturucu, menkul  davaları ön planda, ilimizde aşırı bir ceza davası yok, ülke geneline bakıldığında suç oranı düşük bir ilde yaşıyoruz” dedi.

      Çoklu baro sistemi iyi olmadı

Çoklu baro sisteminin ülkeye fayda yerine zarar vereceğini belirten Peçe “ Marjinal guruplar var, avukat sayısı 5 bin den fazla olan illerde ikinci bir baro açılmasına meclis karar verdi, İstanbul da 45 bin avukat var, bunların içinde marjinal guruplar var, bunların birleşerek baro kurması ile avukatlık başka bir boyut kazanır” dedi.

        Barolar mesleki bir güçtür

Rize Baro başkanı Ümit Peçe baroların mesleki bir kuruluşun yanında adliyelerde hukukun 3 ayağından biri olduğunu belirterek “ Yargılamalarda bir ayak avukatlıktır, barolar avukatlar için bir güç olduğu kadar meslek sonu da olabilir, suç işleyen avukatların ceza alması durumunda barolardan ihraç edilmesi ile diplomaları bir işe yaramaz ve bir daha avukatlık yapamazlar. Barolar burada disiplin kurulları ile ceza verebiliyorlar” dedi.

      Altuğ Verdi’nin gönüllü avukatıyım

Rize Baro başkanı Ümit Peçe makamında polis memuru tarafından öldürülen emniyet Müdürü Altuğ Verdi nin gönüllü avukatı olduğunu belirterek “ Rize halkının sevdiği bir emniyet müdürüydü, makamında öldürülmesi elbette tüm Rize halkını üzdü, soruşturması uzun sürdü, sanığın çocukluk yıllarına kadar gidilerek tüm geçmişi incelendi. 800 e yakın kişinin ifadesi alındı, İstanbul Cumhuriyet savcılığı ayrı bir soruşturma da tutuklamalar yaptı. Dosyada netleşmeyen soruşturmalar var. Ağır ceza mahkemesi sonuçlar hakkında gelecek dosya sonrasında kararını verecek. Sanığın en ağır cezayı almasını bekliyoruz” dedi.

 

 

           

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE