Nurbay USTA / KOCAELİ
Gurbette yaşayan Artvinli hemşerilerimizin farklı alanlarda elde ettiği başarılara bir yenisi daha ekleniyor. Artvin’den Kocaeli’yle uzanan hayat yolculuklarında işlerini ve geleceklerini kuran gençler, bu kez müzik dünyasında adlarından söz ettirmeye başladı.
Kocaeli’nde faaliyet gösteren CİBA Müzik Organizasyon ve Müzik Evi, ses ve ışık sistemlerinden çeşitli organizasyon hizmetlerine, müzik eğitiminden enstrüman ve müzik ekipmanları satışına kadar geniş bir alanda hizmet verirken, şimdi de bünyesinde oluşturulan “Grup Doğa” ile sahnelerde dikkat çekiyor.
GRUP DOĞA ETKİNLİKLERİN ARANAN İSİMLERİNDEN OLMAYA BAŞLADI
Alanında başarılı enstrüman sanatçıları ve solistlerden oluşan Grup Doğa, özellikle hemşeri derneklerinin etkinlikleri, kültür geceleri, festivaller ve çeşitli organizasyonlarda sahne alarak kısa sürede önemli bir dinleyici kitlesine ulaşmaya başladı.
Daha önce Karadeniz Star yarışmasında Türkiye ikinciliği elde eden Selma Ergün’ün de oluşum içerisinde yer alması, grubun sahne gücüne ayrı bir değer katıyor. Grup Doğa, yerel ezgileri ve geleneksel müzik kültürünü günümüz sahne anlayışıyla buluşturarak özellikle gurbette yaşayan hemşerilerin memleket özlemlerine tercüman olmayı hedefliyor.
GÜLCAN: “MÜZİK, AYNI HALKADA BULUŞABİLMENİN ADIDIR”
CİBA Müzik Organizasyon ve Müzik Evi sahibi Cihangir Gülcan, müziği yalnızca eğlence olarak görmediklerini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Müzik için hep ‘ruhun gıdasıdır’ denir. Bence müzik bundan çok daha fazlasıdır. Bazen birbirine kırgın, birbirine küsmüş, hatta uzun zamandır konuşmayan insanları bile aynı türküde buluşturur. Aynı halkaya sokar, aynı adımı attırır, aynı anda elleri havaya kaldırır. Bir bakarsınız farklı düşüncelerdeki insanlar aynı horonda omuz omuza vermiş. İşte müziğin gücü tam olarak budur.”
Gülcan, Grup Doğa’nın kuruluş amacının yalnızca sahneye çıkmak olmadığını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Grup Doğa’yı güzel müzik yapmanın yanında kültürümüzü yaşatmak amacıyla oluşturduk. Enstrüman çalan arkadaşlarımız da solistlerimiz de kendi alanlarında gerçekten çok başarılı. Birlikte güzel işlere imza atıyoruz. Bizim için sahne sadece şarkı veya türkü söylemek değildir; Artvin’imizi, kültürümüzü, örfümüzü, âdetimizi, gelenek ve göreneklerimizi gurbette yaşatabilmektir.”
“HEMŞEHRİ DERNEKLERİMİZE KAPIMIZ AÇIK”
Özellikle gurbette faaliyet gösteren Artvin ve ilçe derneklerine seslenen Gülcan, “Biz hemşerilerimiz için varız” diyerek şöyle devam etti: “Hemşeri derneklerimizin düzenlediği gecelerde, festivallerde ve kültürel etkinliklerde bizleri de haberdar etmelerini istiyoruz. Gurbette çocuklarımızın ve gençlerimizin kendi kültürünü tanıması çok önemli. Bir türkünün içinde memleket vardır, yayla vardır, köy vardır, çocukluğumuz ve hatıralarımız vardır. Biz Grup Doğa ile bütün bunları gelecek kuşaklara taşımak istiyoruz.”
Kocaeli’nde başlayan bu müzik yolculuğunun önümüzdeki dönemde farklı şehirlerde gerçekleştirilecek organizasyonlarla devam etmesi hedeflenirken, Grup Doğa’nın gurbette Artvin kültürünün ve Karadeniz ezgilerinin güçlü temsilcilerinden biri olması amaçlanıyor.
