• 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    20 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Fazla gübre zarar verir

Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman” Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozar ve toprak verimsizleşir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi eksikliğinin doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur” dedi.

Fazla gübre zarar verir

      Bülent ÇİFTGÜMÜŞ

RİZE: Yaklaşan çay sezonu nedeniyle üreticilere uyarılarda bulunan Rize Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman fazla gübre çay bahçelerine zarar verir dedi.                                                                                                                                

                 Akman yaptığı açıklamada “Gübrelemede temel amaç toprakta noksan olan bitki besin elementlerini yeterli seviyeye getirmektir. Tüm bitkilerde olduğu gibi çay bitkisinin büyümesi gelişmesi ve kaliteli sürgün verebilmesi için zamanında, çay bitkisi ve topraklarına uygun gübreleme yapılması gereklidir. Toprakta bitki besin elementleri belirli bir miktarda bulunur. Ancak zaman içerisinde bitkiler tarafından alınan besin elementleri toprakta zamanla azalır. Bitkilerin verimden düşmesine neden olan bu durumda toprakta azalan besin elementleri gübreleme ile tamamlanır ve bitkilerin beslenmesi kaliteli ürün vermesi sağlanır. Özellikle Çay bitkisi gibi çok yıllık bitkilerin topraktan aldıkları aynı besin elementleri toprağın verimsiz hale gelmesine ve bitkide kalitesiz sürgün oluşmasına neden olur.  Çay bitkisi toprak yapısı (asitlik oranı)PH sı 4.50-6.00 arasında uygun gelişme gösterir. Çay bitkisi PH düşük olan topraklarda verim düşüklüğü gösterir. Kullanılan kimyasal gübrelerin önerilen dozların üzerinde verilmesi toprağın fiziksel yapısını bozar ve toprak verimsizleşir. Çay bahçelerinde bitki besin elementi eksikliğinin doğal çiftlik gübresi kullanılarak giderilmesi uygundur. Çiftlik gübresi 3-4 yılda bir dekara 3-4 ton hesabı ile verilmelidir. Çiftlik gübresi kullanma imkânı olmadığı zaman Kimyasal gübrelerden 25-5-10 NPK özel çay gübresi çay bahçeleri için önerilmektedir. Dekara 60-70 kg verilmelidir. Tavsiye edilen miktar dışında fazla verilecek gübre fazla ürün almak anlamına gelmeyecektir. Paramızın boşa gitmesine, çevre ve su kaynaklarının kirlenmesine, Toprak yapısının bozulmasına neden olacaktır. Çay bahçelerinde gübreleme öncesi bakım işlemleri yapılmalı ot ve yosun kaplı toprak yüzeyi temizlenmeli, budanan alanlarda çapalama yapılmalı ve gübrelemede iklim şartlarına göre % 60/70 lik kısmın Mart-Nisan aylarında,  % 30/40 lık kısmın 1. sürgün sonunda verilmesi uygundur. Çay bahçesine girmeden sadece toplayıcılık yaptırarak sektörün, bitkinin yaşatılması sürdürülebilir değildir” dedi.

             Ziraatçılar Derneği Başkanı Müfit Akman “Çay bahçelerine özel çay gübresi 25-5-10 NPK Gübresi çay ocaklarının aralarına dallarının iz düşümüne set aralarına sürgün oluşmadan iklim koşularına göre (Mart ayı ve Nisan ayı ilk haftasında) talimatlarda tavsiye edilen miktarda  (dekara 60-70 kg)doğru bir şekilde verilmelidir. Gübre fiyatlarındaki artış dikkate alınmalı ve Bilinçsiz gübre kullanılmasından vazgeçilmelidir.  Gübrenin çay bahçelerinin üzerine serpme şeklinde verilmesi, ocakların üzerinde kalan gübrelerin değneklerle vurularak silinmesi yanlıştır. Böyle uygulama yapılması çay bitkisinin zarar görmesine, bitkinin gübreden faydalanmadan emek ve paranın boşa gitmesine neden olur. Bilinçsiz bir şekilde verilen ve toprak yapısına uygun olmayan gübrelerin (Nitratlı azotlu gübre Amonyum sülfat, Kalsiyum içeren Kalsiyum Amonyum Nitrat içeren)  çay bahçelerinde kullanılması toprak yapısının bozulmasına ve çay bitkisinin topraktaki besin elementlerinin alımını zorlaştıracağı gibi kalite ve verim düşüklüğüne neden olacaktır. Bilinçsizce fazla Kimyasal gübre kullanımından vazgeçmeliyiz.  Organik tarım havzalarında Çay Bahçelerinde kimyasal gübre kullanılması yasaktır” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE