• 04 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    4 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Emekliler Hayat pahalılığından şikâyetçi

Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu Ankara da toplandı.

Emekliler Hayat pahalılığından şikâyetçi

Emekliler Başkanlar Kurulu toplantısında çıkan kararda Emeklilere verilen zamların hayat pahalılığının altında kaldığı ve emeklilerin zorunlu olarak iş yapmak zorunda kaldıkları belirtildi.

     Esin BAYRAK

RİZE: Ankara Narlı Eğitim Merkezinde toplanan Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar kurulu toplantısında emekliler yapılan zamlara isyan etti.

    Rize Emekliler Derneği Başkanı Recep Ali Derman Başkentte yapılan Başkanlar Kurulu toplantısında ülke şartlarının konuşulduğunu belirterek “ TÜİK Tarafından açıklanan altı aylık tüfe artışlarıyla emekli aylıklarına yapılan yüzdeli zamlar emeklileri koruyan bir seçenek olarak görülmediğinden, yetersiz kalan emekli aylıklarına seyyanen zamlar yapılmalıdır. Tüfe ”ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur etmektedir. 2000 lı yıllar sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama karma sistemi aylıklar arasında eşitsizliği artırmıştır. Bu nedenle aylıkları düşüren karma sistem değiştirilmelidir. Çalışılan dönemler için tek bir aylık hesaplama sistemi getirilmelidir. Mevcut sistem emekli aylıklar arasında makası açmaktadır. Özellikle 2017 yılından sonra emekli olanlar için emekli aylıkları 1000 TL nin altına düşmektedir. 100 bini aşan emeklilerin aylıkları yeniden düzenlenmelidir. Emeklilerin insanca yaşamaya yönelik maaşları yeniden düzenlenmelidir. Emekli aylıklarına norm ve standart birliği sağlanmalı, Karma sisteme göre bağlanan emekli aylıkları arasında oluşan eşitsizlikler giderilmesi amacıyla, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanlara eşit aylık ödenmesi için İntibak yapılmalıdır.” Dedi.

     Vergilerle devlete gidiyor

Emekli harcamalarının vergilerle geri dönüşüm yaptığını belirten Derman “ Vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödene yüzdeleri, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak, yüzde 8-9 oranlarına yükselmektedir. Emeklilerin ödedikleri katkı payları, emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında alınan katkı paylarından muaf tutulmalıdır” dedi.

    Emekliler ev sahibi edilmeli

Recep Ali Derman evi olmayan emeklilerin uygun koşullarda ev sahibi olması gerektiğini belirterek “ Başkanlar kurulu toplantımızda aldığımız ve hükümete bildireceğimiz kararlardan biri de bu, Evi olmayan emeklilerimiz var, TOKİ tarafından uygun ödeme koşulları ile emeklilerimiz ev sahibi yapılabilir. Emeklilere özel projeler yapılmalı, emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan yüzde 50 lere çıkartılmalı” dedi.

   

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE