• 31 Ekim 2025 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    31 Ekim 2025 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ÇAY’İN EKMEK KAPISI OLDUĞU TARİH

-Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim bölge insanının büyük göçünü önleyen Çay’ın bölgeye olan katkısını gündeme getirdi.

ÇAY’İN EKMEK KAPISI OLDUĞU TARİH

Esin BAYRAK

Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim çay tarımının bölgeye gelmesi ile birlikte bölge halkının gurbet hayatını etkilediğini vurguladı.

     Genel Müdür Yusuf Ziya Alım Çay tarımının başlangıcı ile ilgili yaptığı açıklamada “Bundan tam 108 yıl önce Prof. Dr. Ali Rıza Erten tarafından yazılan bir makalede yer alan Doğu Karadeniz Bölgesinde çay yetiştirilebileceğine dair bilgiler ile bu bölgede çay tarımı yapılması konusu gündeme gelmiştir. Bu bilgileri takip eden dönemin idarecileri tam 101 yıl önce, 6 Şubat 1924 tarihinde Doğu Karadeniz Bölgesinde çay yetiştirilmesine öncülük edecek olan 407 Sayılı Kanun’u çıkardılar. Devamında Zihni Derin’in öncülüğünde nice azimli nefer ile birlikte bölgede çay tarımının geliştirilmesi için hummalı bir çalışma başlatılmış. O günlerde ekonomik imkanların yetersiz olduğu bu bölgede yoğun bir şekilde yaşanan göç hadiseleri, çay ürününün getirmiş olduğu refah sayesinde kısa sürede tersine dönmüş, bölgede hızlı bir sanayileşme ve istihdam süreci hasıl olmuştur. Türk insanı da kısa sürede bu bölgede yetişen çayın tiryakisi olmuş; Türkiye, kişi başına çay tüketiminin yıllık 3,5 kg ile dünyada en fazla olduğu ülke haline gelmiştir” dedi.

    “DAĞ TAŞ ÇAY OLDU”

Alim “Bizler çalışmalarımızı sürdürürken yönetici odalarında bizden önce çalışmış yılgınlık nedir bilmeyen idarecilerin; çay fabrikalarında bizden önce çalışmış çaya aşık yürekli işçilerin; çay bahçelerinde bizden önce çalışmış dağ, taş, yamaç demeden bir oya işler gibi çay bahçelerini tesis eden çiftçilerin mücadelelerini yüreğimizde hissederek çalışıyoruz.

Son günlerde kendi üretmiş olduğumuz değerlerimize yönelik dile getirilen talihsiz ifadelerin hem bizleri hem de bu değerleri üreten, bu günlere getiren emektar insanlarımızı fazlasıyla incittiğini belirtmek isteriz. Üstelik dünyadaki benzerlerinden farklı olarak kimyasal kullanılmadan üretildiği için sağlık bakımından bambaşka bir konumda bulunan kendi çayımıza yönelik bir tavrın söz konusu olmasını ise bu değere yapılmış büyük bir haksızlık olarak görüyoruz” dedi.

     “SAHİP ÇIKMAMIZ GEREK”

Alim ”Kendi değerlerimiz söz konusu olduğunda; çay, hububat, meyve, beyaz eşya, araba, hangisi olduğu fark etmeksizin hepsine sahip çıkmamız gerektiği inancındayız. Bir ülkenin yükselmesi ve yücelmesinin yolunun da bu olduğu düşüncesindeyiz. İşçimizden girişimcimize, gençlerimizden aydınlarımıza kadar hepimizin aynı hedefte yol almaya devam etmesi dileğiyle” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE