• 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    3 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ÇAY ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMEMELİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Rize Merkez İlçe Başkanı Seçkin Memişoğlu yaş çay taban fiyatı beklentilerini açıkladı.

ÇAY ÜRETİCİSİ MAĞDUR EDİLMEMELİ

     Kenan AKYÜZ

MHP Rize Merkez İlçe Başkanı Seçkin Memişoğlu yaklaşan çay sezonu öncesinde açıklama yaparak vatandaşın mağdur edilmemesi için çay taban fiyatının ve destekleme ücretinin iyileştirilmesi gerektiğini vurgu yaptı. Sözlerine yeni sezon için temennileriyle başlayan Memişoğlu “2024 yılı yaş çay sezonunun arifesindeyiz. Geçtiğimiz yıla baktığımızda yılsonu enflasyonuyla açıklanan çay fiyatı üreticinin ilk ödemesini aldığı haziran sonunda cebine girmeden yarı yarıya değer kaybetmiş oldu. Özel sektör çay firmaları üreticiden yaş çay taban fiyatının altında çay almamış, hatta bazı firmalar taban fiyatın üzerine çıkarak üreticimizi bir nebzede olsa mağduriyetten kurtarmıştır. İnşallah bu yıl üreticilerimiz rahat bir sezon geçirir, çay emekçilerimizin mağdur olmadığı günler yaşarız” dedi.

Çay üreticilerinin sorunlarını dile getiren Memişoğlu, vatandaşın ‘dalında kalmasın’ düşüncesiyle çay bahçesine girdiğini vurgu yaparak “Çay üreticileri maliyetlerin ve enflasyonun altında sürekli ezilen, fedakârlıkta başı çeken ama çığlıkları en az duyulan çiftçilerdir. Baktığımız zaman bunu görmek zor değildir. Geçtiğimiz yıllarda açıklanan taban fiyatları, her yıl enflasyona ezilerek ve piyasa değeri 0’a yaklaşarak çayın üreticisini ve üretimini bitirecek noktaya geldi. Artık çay üreticileri çay arazilerine girmemekte. Öyle ki arazi sahipleri çay bahçelerini yarıcı modelinin ötesinde bedavaya yakın vermek istemelerine rağmen yine de çayını toplatacak kimseyi bulamama sorunu yaşıyor. Karından vaz geçen üretici ‘dalında kalmasın günahtır’ düşüncesiyle toplatılmasını yabancı işçiye yaptırıyor. Bu nedenle bakımsız bir şekilde toplanan çaylıklar dal, eğrelti, ot diken ile satılıp çayın kalitesini ve bitişini hazırlıyor” ifadelerini kullandı.

Açıklanacak yaş çay taban fiyatının 35 TL bandında olması gerektiğinin de altını çizen Memişoğlu  “Özelde ilimiz genelde ise bölgemiz ve ülkemiz için büyük bir stratejik önem taşıyan çayın bu yıl açıklanacak taban fiyatı geçtiğimiz yılki değeri baz alınmayarak ‘Çayı ve çay üreticisini yaşat’ düşüncesi ön planda bulundurularak yeniden bir başlangıç yapılması gerekmektedir. O nedenle bu yıl yaş çay taban fiyatı üreticilerin tüm maliyetleri de göz önünde bulundurularak refah seviyesinin üzerine çıkartılabilmesi adında kilogram başına 35 Türk Lirası bandına çekilmelidir” dedi.

Çay için destekleme ücretinin de artık hiçbir anlam ifade etmediğini ve bir an evvel iyileştirilmesi gerektiğini dile getiren Memişoğlu “Öte yandan birde yıllardır Liralarla zam alan fiyatlara rağmen kuruşlarla yükselen bir destekleme ücreti var. İlk başladığında bu destekleme ücreti ile gübre, mazot alınabiliniyor, üreticiye bir nefes oluyordu. Ancak şuan kilogram başına ödenen 27 kuruş destekleme ücreti, bu ücreti bankadan çekmek için harcanan paranın biraz üzerinde. Kesinlikle çay üreticisi için 27 kuruş destek olarak görülebilecek bir meblağ olmadığı gibi çay üreticisini bile güldüren bir rakamdır. Mevcut gübre fiyatlarının çay üreticisinin belini büktüğü göz önüne alınmalı ve destekleme ücreti yeniden gözden geçirilmelidir. Çay üreticisine ödenen 27 kuruşluk bu destek ücreti artık 5 Türk Lirası bandına çekilmeli, üreticinin üretimi sekteye uğratılmamalıdır. Eğer ki bu destekleme ücreti ciddi anlamda çay üreticisini desteklemeyecekse kaldırılmalı, çay üreticisi ile dalga geçer pozisyondan kurtulunmalıdır. Bu vesileyle yaklaşan sezonda tüm çay üreticilerimizin mağdur edilmediği, bereketli bir sezon geçirmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE