Hayatımızın içinde çok haklı olduğumuz bazı konularda, haksız düştüğümüzü çok yaşadığımız oluyor. İnsanlar kendilerini haklı göstermek için yalan yanlış kişileri kendine şahit olarak tutarak kendilerini haklı göstermeye çalışıyorlar.
Bunu birçok kez mahkemelerde gördük, ben de yaşadım, Maalesef mahkemeler ciddi araştırma yapmadan karar verebiliyorlar. Geçmişte yaşadığımız olaylardan dersler çıkardık. Her ne kadar dürüst olursan ol, bazen karşı taraflar mahkemeleri bile yanıltabiliyorlar.
Adalet Mülkün temelidir yazısını her mahkeme salonunda görmemiz mümkün, ama bazen Adalet bile şaşıyor.
Birçok kez hemen hepimiz mahkemeye çıkmışlığımız var, Mahkeme karşı tarafta avukat varsa ve senin avukatın yoksa seni kala bile almadan, dosyaya bakarak, kendi konuşup kendi yazabiliyor.
Bunu geçmişte yaşadım, Balıkesirli bir hâkimin mahkemesinde birçok kez çıktım, Mahkemeye gitmem için celp geldi, gittim, Hakım isim, soy isim ve adres dışında bir şey sormadan kendi dedi, kendi yazdı. Konuşmak istesen de konuşturmuyordu zaten, doğrusunu kendi biliyor, kendi ne diyorsa o gibi yazıyordu.
Defalarca mahkemesine çıksam da aynı tas aynı hamam, bir gün bunlara dur deme zamanım geldi diyerek mahkeme kalemine gittim. Her gittiğimde bana bir şeyler söylüyor ve beni gönderiyordu. HAKIM ya bir şey söylemeye de gelmiyor. Bazen ters tepebiliyor. Ama kararı verdim, bugün ben konuşacağım dedim.
Kaleme gittim, Hakım oradaydı, beni gördü yine saymaya başlarken ben başladım “ Bugün ben konuşacağım sen dinleyeceksin, her zaman seni dinledim, sürekli bir şeyler söyledin gönderdin, Doktor a gittiğimizde Doktor neren ağrıyor diye soruyor, size geliyoruz bizi dinlemeden yolcu ediyorsunuz, siz deyip siz yazıyorsunuz, artık sıra bizde” diyerek derdimi anlattım. Yanındakiler ve hakım şaşırmıştı.
Adalet tecil edecekse her iki tarafı iyi anlamak gerek, bu her meslekte aynı.
Mahkemelerin adıl ve adaleti tescil edebilmesi için bazen konuyu iyi anlamaları gerek, hiç sanmıyorum ki mahkemeleri yöneten hâkimler sanık ve tanıkların doğru deyip demediklerini anlamıyorlar. Her tecrübeli hâkimin kimin karnında kaç böcek olduğunu yüzüne bakarak, iki kelimesine bakarak rahatça anlayabilir. Bazı insanlar mahkemeleri kullanarak kendilerini haklı duruma getirmeye çalışıyorlar. İşte burada mahkemenin adil ve adaletli olması gerek. Yoksa bunun sonu kişisel adalete kalıyor.
Bir zamanlar adaletin tescil etmediği dönemlerde ortaya çıkan Adaleti sağlayan kişiler yanı Mafya çıkmıştı. Millet olarak adaleti bulamadığımız yerde, kendi adaletimizi kendimiz tescil etmeye çalışırız, sanırım bu adalet sistemini özleyenler çoğunlukta. Keşke Mahkemelerimiz gerçek adaletin tescilinde daha çok çaba sarf etseler.