Kurban bayramını geride bıraktık; hayırlısı ile herkes kurbanlarını kesti. Tabii kesebilen, gücü olanlar; kesemeyenler başka bahara dediler.
Buraya kadar her şey tamam, Allah kabul etsin.
Kurban bayramının birinci günü sabah şehre girdim. Sokaklar boş, araç trafiği yok. Öğleden sonra ise yine aynı manzara ve trafik yoğunluğu; insan yoğunluğu ancak iş yerlerinin yüzde 90’ı kapalı.
Bir tek Ahmet Usta restoran açık. Yoğun bir ilgi ve insanlar açlıklarını gidermek için yer arıyor. Ekmek yok, bayram simidi çıkmış. Yerli veya yabancı turistler sokaklarda yemek için yer arıyorlar. Tabii tek açık yer olan Ahmet Usta ve insanlar kuyruğa girmiş. Aşırı derecede izdiham yaşandı.
Peki, neden başka bir yer açık değil. İnsanlar nöbetleşe restoran açabilir miydi? Elbette açardı. Kimsenin kurban kesimine karışma gibi bir lüksümüz yok. Ancak Rize’de yaz ayı ve turizm sezonu birkaç yer açık tutulabilirdi. Rize’de turizm sezonunda insanların yoğun olarak geldikleri memleketinde belediye tarafından birkaç yer organize edilebilirdi. Esnaflar, lokantalar, tüm iş yerleri bir iki iş yeri dışında kapalı hatta telefonculara varıncaya kadar kapalı. Bir şehir bu kadar kapalı olmamalı.
Sokaklarda duran insanlar; Rize’ye gelen insanlar, bir yerlerde yemeli, içmeli, oturmalı, ihtiyaçlarını gidermeli.
Şehre bu kadar kilit vurmanın bir anlamı yok. Bu şehircilik değil, bu kasaba bile olamaz!
Bazen Rize kasaba diyorlarsa doğrudur….
Hiç büyümeyeceğiz sanırım. Gelişmekte olan illerde yerel yöneticilerin fonksiyonları büyük olmalı, özel günlerde, özel yerler açık olmalı. İnsanlar ihtiyaçlarını gidermeli. Rize’ye baktığımızda maalesef ölü toprağı atılmış gibi bayramlar ve Ramazanlarda esnaflar kapalı. Hele yiyecek yerleri kapalı. Kimsenin dinine, imanına karıştığımız yok. Kimse de Allah ile kimsenin arasına girdiği yok.
Her koyun kendi bacağından asılır misali, her insanın günahı da kendinin, sevabı da kendinin.
Ramazan aylarında şehre baktığımızda vurgunculuk ortada. Bir iki yer açık ve aşırı fiyatlarla yiyecek satılmakta.
Neden bazı iş yerleri zorunlu açık tutulmuyor?
Neden belediye organize etmiyor?
Hasta olabilir, bazı insanların seyahatleri olabilir, bazı insanlar tedavi de olabilir.
Bu insanların yemeğe ihtiyacı var. Bir iki yer dışında açık yer bulmak zor.
Rize turizmle gelişecekmiş.
Nah gelişecek!
80’li yılların kafası ile bu şehir kasaba almaya devam edecek.
Bu şehir büyümeyecek. Şehri büyütmek yerel yöneticilerin işi, şehir bürokratı, siyasetçisi, iş adamı, gazetecisi, esnafı ve STK’ları ile büyük.
Büyümek istemeyen ise girmemeye devam eder. Önce yönümüzü belirlememiz gerek. Büyüyecek miyiz, Küçük mü kalacağız?
Önce bu kararı vermemiz gerek. Ama bu kafa ile zor.
Biran önce kafa yapımızı değiştirmemiz gerektiğini düşünüyorum.