Belediyenin asıl görevi…
Rize adına yerli ve yabancı turistler için en önemli konu; turizm firmalarına yer ayrılması.
Biraz açalım…
İl dışından Rize’ye gelen kafileler araçlarını park edecekleri yer bulmakta zorlanıyorlar.
Şehir trafiğinden uzak, şehir merkezine yakın yerler.
Turizm diyoruz. Turizm bölgenin ikinci alternatifi diye söyleniyoruz. Sürekli yerli ve yabancı turist diyoruz. Peki, ne kadar alt yapısı hazır?
Hadi turist kafilesi geldi… Nereye park edecekler? Ziraat ve kale çay bahçesi ile şehir merkezinde nasıl gezecekler? Neyle gezecekler?
Nerede park edecekler?
Şehir esnafı kafileden nasıl yararlanacak?
Bunların hepsi kafalarda soru işareti olarak kalmakta. Geçmişte Cumhuriyet Meydanı PTT yanında park eden araçlar kafileler halinde şehir merkezine dolaşıp alışveriş yapabiliyorlardı.
Peki, şimdi?
Turistleri yönlendirecek kimler var? Öncelikle belediye ve turizm müdürlüğünün bu işe el atması gerek. Ekmek kabini gibi konulan kabinlerden, şehir girişinde veya şehir merkezinde kafilelere destek verecek turizm büroları oluşturulmalı. Belki Türkiye’de bir ilk olacak girişlerde turizm bürosu oluşturmak ama Rize olarak bir yerden başlamamız gerekmiyor mu?
Turizmden faydalanmak istiyorsak, bazı konulara el atmamız gerek. Örneğin; park yeri gösterme, yabancı dil bilen turizm elçileri, gelen turistlere broşür verme ve şehrin turizm yerlerini gösteren haritalar oluşturmak gibi uygulamalara gidilebilir.
Daha önce yazdım ve ilgililere söyledim. Sahil parkında çay bahçesi oluşturmak. Oluşturulan bu mini bir fabrika ile gelen turist çay bahçesinde çay toplayarak üç çay fidanı için on dolar ödeyip kendi topladığı çayı kuru çay olarak alıp gitmesi. Ayrıca şehrin ana merkezleri, belediye önü ve Memiş Ağa Parkı’nda ÇAYKUR’un çay satış reyonu oluşturması. Yine kale girişinde aynı şekilde reyon yapmak. Çiftekavak’ta atmaca heykelinin yanında çay bahçesi ve çay satış reyonu oluşturmak.
Tabii biz fikirlerimizi yerel yöneticilerle paylaşıyoruz. Paylaştıklarımızı kendilerine de iletiyoruz, bunların hepsi birer öneri.
Şehir merkezinde gezecek kafilelere park alanı oluşturmak en önemlisi. Dolgu alanı olur, üst geçit altı olur, değişik alanlar oluşturulabilir.
Oluşturulacak alanlarda bekleyen özel servisler ile turistler ücret karşılığı kale, ziraat çay bahçesi, araştırma bahçesi gibi Rize’nin can damarı olan çay fabrikalarının ziyareti gerçekleştirilebilir. Hem şehir esnafı kazanır, hem de servislerden minibüsçüler yararlanır.
Aynı zamanda ilimizin ve ülkemizin tek kurumu ÇAYKUR çayını bu sayede tanıtmış oluruz.
Bunlar olması gerekenler ayrıca hiç zorluğu olmayan konular. Turizm isteğimiz ise turizmin alt yapısı mutlaka olmalı.
Hadi yapmadık… Ne olur?
Çok basit, Ayder’e bir tur, ardından kumarhaneler başkenti BATUM’a turistleri kaçırırız. Zaten kaçırıyoruz. Yerel yöneticiler uyumasın, uyursa çok geç kalırız.