Hayatımızda her zaman olanların başında Doktorlarımız gelmekte, zaman zaman şiddete maruz kalsalar da onlar görevlerini yapmaya insanların hayatına hayat katmaya devam ederler, Vücudumuzda duyduğumuz her hangi bir sorun nedeniyle ilk önceliğimiz doktorlarımız olmakta, bazen gece evinden kalkarak hastasına giden, mesaisi olmayan, insanları yaşatmak için gayret sarf eden Doktorlarımızın hakkını vermemiz gerek.
TİP Bayramı diyerek geçiyoruz peki nedir TİP Bayramı merak edenler için :
Türkiye'de Tıp Bayramı, 14 Mart tarihinde kutlanmaktadır. Bu tarihin belirlenmesinin nedeni ise ülkemizde modern anlamda tıp eğitiminin başladığı günün bu tarihe tekabül etmesidir. Öte yandan 1976 yılından bu yana ise 14 Mart'ı içine alan hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmiştir ve tüm hafta boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Türkiye'de Tıp Bayramı'nın tarihçesi
Türkiye'de ilk cerrah hane, II. Mahmut döneminde 14 Mart 1827'de Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulmuştur. Bu tarih Türkiye'de modern tıp eğitimlerinin başladığı gün olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle okulun kuruluş tarihi olan 14 Mart tarihi Tıp Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Türkiye'de ilk Tıp Bayramı kutlaması 14 Mart 1919 tarihinde işgal altındaki İstanbul'da gerçekleştirildi. Bu kutlamada o zaman tıbbiye 3. sınıf öğrencisi olan Hikmet Boran önderliğindeki tıp okulu öğrencileri işgali protesto etmek için toplandı ve bu harekete dönemin ünlü doktorları destek verdi. Bu gösteriler tıp mesleği mensuplarının vatan savunma hareketi olarak başladı.
Önce 14 Mart, sonra 12 Mayıs, tekrar 14 Mart
Türkiye Cumhuriyeti'nde 1929'den 1937'ye kadar bir sürede bu bayram, 12 Mayıs tarihinde kutlandı. Bu tarihin belirlenmesinde Bursa'daki Yıldırım Darüşşafaka'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başlamasından dolayı kabul edildi ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçilerek yeniden eski tarihe dönüldü. 1976 yılında ise 14 Mart'ın Tıp Bayramı olarak kutlanmasının yanı sıra, bu tarihi içine alan tüm hafta Tıp Haftası olarak kabul edildi.
Tıp Bayramı için belirlenen tarih 14 Mart olsa da, bu tarih ülkelere göre değişmektedir. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü Doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanır.
Ülkemizde her yıl 14 Mart TİP Bayramı kutlanır, sadece göstermelik olan bu bayramın önemini ve tarihini kaç kişi biliyor, TİP Bayramı nedir, çoğumuzun bilgisi bile yoktu. O nedenle tarihini araştırdık ve sizler için bugün köşe yazımızı buna ayırdık.
Zaman zaman kızsak da, öfkelenip bağırsak veya şiddet uygulasak ta onlarsız olmuyor, onlar sağlıksız olduğumuz her an yanımızda, onlardan çare isteriz, onlardan hayat isteriz. O halde doktorlarımızın kıymetini bilmemiz gerek. Bizlerde TEK BAYRAK Gazetesi olarak tüm doktorlarımızın TİP Bayramını kutluyoruz.