Bir 24 Kasım artık geride kaldı. Türkiye yeni bir sistem ile tanıştı; sistemin katkısı, eksisi, kâr
ve zararlarını artık bundan sonra göreceğiz. Tek adam sistemi mi, yoksa ülke menfaatleri sistemimi devreye girecek, bundan sonra göreceğiz.
Yüzde 52 oranında ittifak ile alınan oy ve burada ittifaksız kaybedilecek bir seçim gözüküyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 51 oranında oy alarak seçilmişti. Tabii arada ittifak olunca yüzde 12’lik bir destek sağlanmış oldu.
MHP haklı olarak devletin bütünlüğü ve birliğinden bahsederek diğer siyasiler ile bir araya gelmeyi kabul etmedi. Diğer tarafa baktığımızda HDP ile yapılan ittifak vatandaşın AKP ve MHP’ye güvenini artırdı. Ama yine de Muharrem İnce’nin aldığı oy küçümsenemeyecek.
Rize de ne oldu?
Önceki seçimlere baktığımızda Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan yüzde 81’in üzerinde bir oy almıştı. Bugün bu rakam 3-4 puan düştü. Bu düşüş MHP’ye 8 puan olarak yansıdı.
Milletvekilliği seçiminde ise 1 Kasım 2015 yılında yüzde 75. 88 oranında oy alan AK Parti bugün yüzde 65.68’lere kadar düştü yani on puan bir düşüş var.
Öncelikle AK Parti’nin bu düşüşün sebebini iyi araştırması gerekiyor.
Neden düşüş, nerede hata yaptık? Aday konusunda mı hatalıyız. Kimleri küstürdük, neden on puan düşüş yaşandı? Bunların hepsinin araştırılması gerek.
Tabii burada MHP’yi kutlamak gerek. Serkan Birben yüzde 5’lik oylarını yüzde 12.54 yaparak CHP’nin üstüne çıktı.
Şok eden ise CHP oldu. Remzi Kazmaz çok iyi çalıştı; herkesi kucakladı ve adım adım Rize’yi gezerek oy istedi.
Nerede eksik yaptı? Rize’de CHP’nin oylarının bu kadar azalacağını kimse düşünemezdi. Kazmaz çalışmasının karşılığını alamadı.
Tabii kendisi de bunun araştırmasını yapmak zorunda. Nerede hata yaptık? Neden böyle oldu? Tabii her siyasi parti kendi aritmetiğini yapmak zorunda.
Ülke genelinde HDP’nin meclise girmesi ile birlikte AK Parti’nin çok sayıda milletvekili HDP’ye kaydı. Mecliste ittifak ile artık çalışmak zorunda. 340 milletvekili oluşturan ittifakın anayasa değiştirmesi çok zor. Anayasayı değiştirmek 360 oy ile olacağını düşünürsek bir partinin daha destek vermesi gerekmektedir.
Meclise sokulmak istenmeyen İyi Parti ise mecliste yerini aldı. Kısa sürede büyük başarı denemez ancak kısa sürede meclise girmeyi başarmaları bence küçümsenemeyecek kadar düşünülmeli. Trabzon da bile MHP’ nin kaybetmesi, İYİ Parti’nin vekil çıkartması kafalara soru işareti getirdi. Neden ve nasıl?
İşte burada tek cevap bence aday tercihi. Aday ismi ile güçlü ise halk tarafından itibar görmekte. Trabzon bunu yaptı.
Artık 24 Haziran geride kaldı. Bundan sonra patates, soğan, dolar, euro düşüncesi halkın kafasından gitmeli. TL artık kendi değerini bulmalı. Ülke Cumhurbaşkanı ile devam kararı aldıysa devamın artık devamı gelmeli.
Ne diyelim hayırlı olsun.