Yeni kanun, devlet çıkarmış, diyecek bir şey yok. Keşke sadece poşette değil, diğer tüm ürünlerde de aynı kural, aynı kanun olsa.
Devlete döngüsü sadece 10 kuruş olacak olan poşet işinden kimler kazanacak? Tabii marketler bu işten kar mı, eder zarar mı zaman içinde belli olacak.
Marketlere tepki yağmaya başladı şimdiden. Mahalle bakkalları poşetlerden 25 kuruş almayınca insanlar tepki amaçlı mahalle bakkallarına yöneldi. Tabii yıllardır dediğimiz bir şeyler var. İlimizde son yıllarda artan market sayısı ile birlikte Rize’den tüm paralar il dışına gidiyordu. Tüm büyük marketlerin genel merkezlerine akan paraların şehre bir katkısı olmadığı gibi, Rize’deki toptancılar da bu işlerden oldukça rahatsız olmaya başlamıştı bile.
Büyük marketlere tepkileri anlamaya başladık. Poşet işi bayağı tepkileri ile sürecek bir mesele sanırım.
Sürmesi taraftarıyım. Bir poşetin insanlar üzerinde bu kadar etkisi olması doğaldır. 25 kuruşun hesabını yapanlar elbette haklıdır. Binlerce TL’lik alış verişte 25 kuruşu isteyecek olan market elbette halka hesabını da öder. Kendi cebinden ödemesi gereken poşet parasını milletten almak isteyenlere elbette halkın tepkisi olmalı.
Doğada binlerce yıl kaybolmayan sadece poşet mi?
Plastik kaplar var. Neden bunlar dönüşüme katkı yaptırılmıyor? Cola, su şişeleri, teneke kaplar, daha bir sürü sayacağımız atık ürünler var. Bunların dönüşümü sağlanmalı bence.
Büyük firmalar mutlaka bu kapların dönüşümünü sağlamalı. Alınan bir ürünün depozitolu olduğunu halk bilmeli ve dönüşünü halk yeniden geri dönüşüm olarak getirmeli.
Doğayı düşünüyorsak doğaya zarar verecek ürünler belli ve bu ürünlerin dönüşümü sanayiye katkı sağlamalı.
Geriye mi dönüyoruz,? Sorusu akla geliyor. Bence poşet değil, sadece tüm plastik ürünlerde geri dönüşüm sağlanmalı ve bu sadece bizde değil. Dünya bunu yapmalı. Tabii dönüşüm halka bir türlü yansımalı.
Dünyada günde milyonlarca ton plastik doğaya atılmakta. Bu plastiklerin dönüşümünü sağlayacak sistem kurulmalı ve doğanın kirletilmemesi için insanlar yönlendirilmeli ve dönüşümü sağlayacak projeler hayata geçirilmeli.
Kimse 25 kuruşunun hesabında değil. Ancak ince hesaplar bazen tepki doğurur. Bu tepki bence marketlere karşı mahalle bakkallarına doğru yönelmeli. Her ilde dönüşüm mutlaka olmalı, büyük marketler büyük kazanmamalı.
Aslında yazılacak o kadar poşet misali konular var ki, hangi birinden bahsedelim.