Ülkede yaşanan ekonomik kriz basın sektörünü de vurdu. Hem de öylesine vurdu ki, tam isabet.
5 Nisan’da yayın hayatına başladık. Bir top kâğıdı 65 TL ye almaya başlamıştık, aradan 7 ay geçti ve bugün aynı kâğıt 150 TL; diğer yandan aydınger 70 TL iken bugün 140 TL ye ulaştı. ince kalıp 3,5 iken bugün 7 TL ye çıktı.
Boya ayrı bir yükselişte, diğer malzemeler yine aynı değerde yükseldi. Çeşitli illerdeki basın sektöründe olan arkadaşlarla bazen konuşuyoruz. Bazıları birkaç gün gazete çıkartamadığını söylüyor. Türkiye’de kâğıt fabrikalarının kapanması ile birlikte ABD’den ve bazı ülkelerden gelen kâğıtlar dolara endeksli olduğu için artık gelmez oldu ve kâğıt sektörü durma aşamasına geldi.
Stok yapan parayı kaptı. Kâğıtçılardan kâğıt almak ise çok zor. Devlet ihalelerinin durması ile basın ilandan ilan alan gazeteler batma aşamasına geldi.
Devlet ilanlarından beslenen yerel gazeteler adam çıkartmaya başladı. Sektör tam bir kriz içinde ve yerel matbaaların tek umutları yerel seçimler.
Sigorta, maliye primlerinin yanında personel maaşlarını ödeyemez duruma gelen yerel gazeteler batma aşamasına geldi.
Nereye kadar?
Yerel gazeteler nereye kadar gidebilecek? Ne kadar dayanacak ?
Hepsi artık bir muamma.
Rize’de 12 gazete çıkmakta. Tabii kimisi 30, kimisi 50, kimi 100, kimi ise 200 dolayında gazete basmakta. Kâğıt yokluğu ve zamlanması gazeteleri vurduğu için gazete sayılarında azalma oldu.
Tüm yerel medyadaki arkadaşlara açık mektup;
Birçok ilde birleşme yapan yerel gazeteler 2 gazete altında birleşti. Rize’de böyle bir adım atıldı. Ancak bazı arkadaşlarımız daha çok pay alma adına birleşenlere yaklaşmak istemedi.
Adam gibi gazete
Tek düşüncemiz var. Rize’de adam gibi iki gazete olması ve her gazetenin 4’er kişi çalıştırdığını düşünecek olursak; 12 gazete de 48 kişi çalışmakta. Bunun 8’e düşmesi ve BİK’den alınan aylık ilan bedellerinin yine ilan alanlara eşit bölünmesi kadar doğal ne olabilir?
Birçok arkadaşımız bu birleşmeye sıcak bakmakta; ama bir iki kişinin inat etmesi ve bu kişilerin çeşitli yerlere borçlu olduğunu bilmemize rağmen inatla birleşmeye yanaşmaması Rize’de kaliteli gazetenin çıkmamasına neden olmakta.
Nereye kadar?
Birleşmeye yaklaşmayan bu arkadaşlarımız nereye kadar gidecek ? Nerede patlayacak belli, ancak inadım inat deyimiyle zamanı uzatmaktalar.
Birleşmenin alt yapısı hazırlanır. Yakın bir tarihte ise BİK Trabzon’a Rize için bir eleman gönderecek ve Rize gazeteleri artık denetim altına alınacak. İşte o zaman patlayan patlayana, patlamadan önce tedbir alınmalı ve birleşmeye sıcak bakılmalı.
Yarın çok geç olabilir.