Karadeniz Gazeteciler Federasyonu olarak Artvin’deki meslektaşlarımızın daveti üzerine Artvin’e gittim.
Belki 20 yıl sonra ilk kez Artvin’e gidiyordum. Borçka’da başlayan HES inşaatları ve yol güzergâhının değişmesi ile virajlı yollarla Artvin’e vardım. Şehir merkezinde yeni yapılanmalar dışında yol güzergâhında değişim yok. Şehir merkezinin büyümesine de imkân yok. Daracık sokaklar ve iki aracın yan yana geçmesi bile mümkün olmayan Artvin’in mutlaka değişime ihtiyacı var. Kafkas Üniversitesi Rektörünü ziyaretimizde üniversitenin büyümesinden yana ve Çoruh Nehri boyunca şehrin en güzel yerlerine konmuşlar. Dere boyu uzanan üniversite kampüsü karayolları arazisini de kendilerine katarak büyümeye devam edecekler. 6 bin dolayında öğrencisi bulunan üniversitenin yeni yapılmakta olan 2 bin kişilik yurt binası ile daha da büyüyeceği konuşulmakta.
Artvin Ticaret Odası Başkan Vekili ve Meclis Başkanının tek derdi ise turizm…
Fazla büyümek istemeyen şehirde büyüme ile birlikte doğacak sorunları konuştular. Hallerinden memnun olan ticaret odası şehirde hiç kimsenin dükkân kapatmaya bile ihtiyaç duymadığını, hırsızlık olaylarının yaşanmadığını savundular. Cankurtaran tünelinin yapılması ile yeni yeni Arap turistlerin bölgeye gelmeye başladığını söyleyen Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Başkan Vekili Artvin’de turistlerin ilgisini çekecek çok şey olduğunu belirttiler.
Sıra ile ziyaretlerimiz devam etti. Artvin Valisi Ömer Doğanay ise, halk ve basın ile iç içe olduklarını sorunları birlikte çözdüklerini Artvin halkının yıllardır göç verdiğini söyledi. Turizme yatırımın artığını belirten Vali, yeni yaptıkları turizm bölgeleri ile daha çok ilgi çekeceklerini Karagöl gibi Boğa Gölü’nün de ulaşım sorununu çözmeye başladıklarını belirtti.
Artvin Belediye Başkan Vekili ise Artvin’in folklor ekibi ile ismini duyurduğunu, okuma yazma oranının en yüksek seviyede olduğunu il olarak zor bir doğada bulunduklarını ve doğa engelleri ile mücadele ettiklerini belirtti.
Artvin gerçekten doğası ile zor bir yer. Hadi Rize denizi doldurarak yoluna devam ediyor, Artvin’in öyle bir şansı yok. Daracık yolları tek aşmanın yolu mevcut binaları yıkmak. Tabii bunun maliyeti mümkün değil. Şehir içinden araç ile çıkmak cambazlık ister. Daracık yollar ve şehir içinde sıkışan trafik, bence Yusufeli yerine Artvin’in taşınması daha doğru olurdu.
Ama nereye?
Şehrin en önemli turizm yeri ise Artvin Atatepe…
Şehri ayaklar altına alan Atatepe’de Almanya emeklisi bir vatandaşın yaptığı restoran ve restoran üstünde Gürcü bir heykel tıraşa yaptırdığı 27 metre yüksekliğindeki Atatürk heykeli, çok tartışmalara neden olan restoran ve heykel bugün Artvin in en önemli turistik yerlerinden biri. Tabii ulaşım sorunu ve tek yönlü ve keskin virajları olan bir yer, buraya yapılacak en iyi şey ise TELEFERİK.
20 yıl aradan sonra gittiğim Artvin’de dostlarımızın daveti ile bir eksiğimizi tamamladık. Artvinli meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum.