Hafta sonu çay üreticisi için Ekim ayına kadar sürecek olan bir maraton başlıyor. Kurum ve özel fabrikalar son hazırlıklarını yaptı. Artık taban fiyat beklentisi ile yeni sezonda işçi alımları gündemde.
Taban fiyat demişken önceki Sözen 1.77 krş olan taban fiyata 130 krş destekleme verilmişti. Şimdi beklenti ne ?
Elbette kimse Hayalcı değil, yüzde 10 verileceğini düşünecek olursak 177 Krş taban fiyata eklediğimizde 2.24 Krş edeceğini düşünecek olursak destekleme ile birlikte fiyatın 2.160 veya 2.170 Krş taban fiyat ve destekleme olacağını tahmin ediyorum.
Bunun fazlasını beklemek bence Hayalcılık veya sürpriz olur, Cumhurbaşkanının el atması ile belki 2.2 olur. Bundan yüksek zaten kimse beklemiyor.
Çay”a taban fiyatı aldık, hadi bakalım çay bahçesine kime diyeceğiz, herkeste bir koşturmaca ve Gürcü işçi peşinde koşturmaca, Naz yapan gürcüler tabii fiyatı yükseltmeye başlayacaklar. Önceki sezon 100 ile 120 TL günlük yevmiye dışında sabah ve öğle yemeği , hatta akşam yemeği bile isteyenler vardı. Bazıları ise ton işi çay toplamayı tercih ederek, Çay bahçesi düzgün ve temiz olacak, kesilmiş çay asla toplamazlar.
Sezon ile birlikte Gürcülerin nazını çekmeye devam edeceğiz, Neden mi ?
Rizeli artık kendi ürününe sahip çıkmamakta, yeni nesil çay bahçesine girmez, elinde telefon akşama kadar Face de veya çeşitli sanal alemde olacak. Babadan veya Anneden hazır para alacak. Çalışmak onun neyine, Gençlik haklı….
Neden haklı olmasın, geçmişte bir ailede en az 3 çocuk olurdu, bunun fazlası 10 a kadar çıkardı ve aile içi eğitim vardı, şimdi ise tek çocuk ve tek çocuk olduğunda ise nazlı büyüyecek, tüm istekleri yerine gelecek, ondan sonra ise gel çay toplat.
Biz bu kafa ile gidersek , Gürcülerin her isteğini yerine getirmek zorunda kalacağız.
Peki ne olmalı ?.... Çözüm var,,, daha önce siyasiler ile ve kamu oyu ile paylaştım.. Rize”de kurulacak olan bir kooperatif ile işçi sorunu çözülebilir.
Samsun”dan sarp sınır kapısına kadar kooperatif üye almalı ve her bölge için oluşacak kooperatiflere çay üreticisi üye olmalı.
Çay bahçesine girecek olan işçi, girişi ile birlikte sigortalı olmalı. Bugün özel sektöre asgari ücretle 16-17 saat bazen daha da fazla çalışan gençlik sigorta işlemlerinden yararlanmak için bunca zahmeti çekmekte, hal böyleyken Çay bahçesinde sadece 9-10 saat çalışmak ve asgari ücretin iki katını almak elbette işlerine gelecektir.
Tabii bunun nasıl olacağı, tartışılır olmalı, bahçeye girecek olan çay üreticisi kendi ürününde bile sigortalı olacağını düşünecek olursak artık çay üreticisi kendi bahçesinde olacak demektir.
Rizeliyi , ev kadınlarını ve gençleri çalıştırmak kolay, önemli olan üretilecek proje ile bu insanlara sağlık güvencesi kazandırmak, aksı taktirde yılda elimizden 400 trilyon kayıp gürcülerin cebine gidecektir. Bu konuda siyasilere büyük görev düşmekte.