Necla Baş Meraloğlu…
Hepimizin basından tanıdığımız MS hastası hemşerimiz.
İkizdere ilçesi Gürdere Köyü’nde oturmakta. Her hastaneye gidişinde yaşlı annesinin sırtında yürümek zorunda. Ayakları tutmuyor ve annesinin sırtında bile büyük sancılar çekmekte. MS hastalığı oldukça ilerledi ve kemikler çürümeye başladı. İki değnek ile bile yürümesi çok zor. Henüz 39 yaşında ve 6 yaşında bir kız çocuğu annesi.
İlgilendik, haber yaptık, ulaşabileceğimiz her yere ulaştık…
Rize Valisi Erdoğan Bektaş ilgi gösterdi. Elinden gelen gayreti göstermeye hazır olduğunu ancak bir iki kişinin yol vermediğini bunların ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Hatta kaymakamın bu kişilerle görüştüğünü belirtti.
Önceki gün ilçe kaymakamını aradım.
Konuya vakıf ve yol vermeyen kişiler ile birkaç kez bir araya geldiğini söyledi. Hatta yol vermeyen bir kişinin 9 hissedar olduğunu belirtti. Burası İkizdere Gürdere Köyü ve ulaşımı oldukça zor ve dik bir yol. Arsa değeri olsa olsa ne olur diye düşündüm ve kaymakama bu insanlarla birlikte bir araya gelelim, bizlerde görüşelim; belki basın yolu ile ikna etme şansımız olur dedim. Kaymakam olumlu yaklaştı ve kısa sürede bunu organize edeceğini söyledi. İnşallah engelli kardeşimizin engellerinden birini kaldırmış oluruz.
Ziraat ve kale çay bahçesine engellilerin çıkış yolu yok.
Engelliler sadece alttan seyir etmek zorunda. Durumu Belediye Başkanı Reşat Kasap’a Facebook yoluyla yazdım. Tarihi yerlere dokunamadıklarını kendi bünyelerinde olmadığını söyledi.
Tarihte engelli yoktu sanırım. Buralar insanların ziyaret etmesi, dinlenmesi gereken yerler. Tabii sağlıklı insanların, bu konuda bir proje yapılıp bakanlıktan izin alınabileceğini, engelliler için yol ve ulaşım kolaylığı sağlanabileceğini biliyorum.
Cumhurbaşkanı engelli insanlarımıza ayrı bir değer verdiğini biliyorum. O halde geriye sadece bu tür yerlere ulaşım yolu yapmak kalmıyor mu?
Kale çıkışında oluşturulan 184 basamağı engelliler nasıl çıksın?
Sağlıklı insan zor çıktığı bu basamaklardan engellileri sırtına taşıması oldukça zor.
Yine cami yanından engellileri taşımak zor. Çok mu zor buraya raylı sistem oluşturmak. Kale alt girişinden oluşturulacak raylı sistem ile engelli vatandaşlarımız da bu hizmetten yararlanabilir. Tabii bu bizim önerimiz.
Yine ziraat çay bahçesi, birinci basamak yeri tamam. Ancak ikinci basamak yerinde 3 merdiven, yine aşılan bu basamaklardan sonra lavabolara inen yolda engelliler unutuldu. 6 basamaklı merdiven ve engelliler için yol yapılmamış.
Bizlere hatırlatmak düşer. İnsanlara hizmet etmek varsa , o halde engelliyi de bu insanların içine katmak gerek. Şehir içinde engelliler için yapılan yerleri gördük. Engelsizler daha çok kullanıyor ve engelli insanlara saygısızlık had safhada. Bu insanlar için mutlaka bir ekip oluşturulmalı. Bu insanlara saygısızlık edilmemeli ve edenler cezalandırılmalı.
Kimin garantisi var?
Kim sağlıklı bir ömür geçirecek?
Hiçbirimizin böyle bir garantisi var mı?
İnsanlar olarak birbirimize saygılı olmamız gerek. Her insan yarının bir engellisidir, düşüncesi ile hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Herekse engelsiz bir hayat diliyorum.