Çaykur Genel Müdürü ile önceki gün uzun bir sohbetimiz oldu. Ekrem Yüce yeniden kuruma ısınmaya ve bir şeyler üretmeye çalışıyor. İlk hedefi tabii ki kaliteli çay üretmek, bunun elbette çeşitli yolları var.
Öncelikli sıralamak gerekirse ürün kaliteli olmalı, kaliteli toplanmalı peki hangisini yapıyoruz?
Tabii hiçbirini yaptığımız yok; o halde nasıl kalite bekleyeceğiz?
Çay klonlamak ile kalite yakalanmayacağını biliyoruz. Hadi klonlu çay bahçesi yaptık, ürün kaliteli ancak ürünü hasat edenler ne kadar kaliteye bakacak?
Hani derler ya balık baştan kokar. Kendi ürünümüzü kendimiz toplamadıktan sonra, klonlamışız veya ihtiyar çay bahçelerini toplamamışız neye yarar.
Ekrem Yüce’nin düşüncesi iyi olabilir, ancak devamı mutlaka önemli. 50 hektar alanda klonlama sistemi ile çay ektiğimizi düşünelim.
Peki, kim toplayacak?
Biz mi?
Gürcüler mi?
Asıl sorun zaten burada. Kendi ürünümüzü başka ellere verdiğimizde bunun içine hile girmeyecek mi?
4’üncü sürgün geldi. Üretici 4’üncü sürgünü kendisi topladı ve kaliteli bir çay ortaya çıktı. Peki, neden 1-2-3 sürgünde aynı sistemi uygulamadık?
Haftada toplayacağımız çay oranı belli değil mi?
Yani haftada bir gün çay bahçesine dekarımız kadar çay toplayacağız ve bunu da üçde birini Gürcülere yevmiye olarak verip, kalitesiz çay toplayacağız.
Birkaç kez yazdım…
HARAM YİYORUZ!
Evet, haram yiyoruz. Gürcülerin topladığı çaya çay demek için şahitler lazım. Çay bahçesinde ne kadar ot, eğrelti, yabanı ot ve dal budak varsa çay sergisinin içinde ve bu çayları gerek özel, gerekse Çaykur’a vermiyor muyuz?
Daha önce Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’na bir önerim vardı. Peçete olayı çıktığında hassas teraziler alınmış ve bunlar fabrikalarda bekletiliyordu. Bunları çay alım merkezlerine koymasını ve üreticiden gelen çayların içinden bir bezden alınacak bir kilo yaş çayın seçilmesi ile ortaya çıkacak olan atıl çayların tüm çaylardan düşülmesini talep ettim. Sütlüoğlu o zaman bana “ Tepki almaz mıyız” demişti.
Bende kendisine haram yemek isteyen tepki koyar demiştim. Bu tepkiyi de basın olarak bizler dillendirmeyiz. Haram yiyecek olan kişilere bizim vereceğimiz cevap belli demiştim.
Klonlama güzel proje.
Çay bahçelerinin yeniden doğuşu demek. Ancak ondan önce bizim yapmamız gereken çok şey var. Kendi çayımızı kendimiz toplamamız için daha önce defalarca yazdığım kendi projemiz, çay bahçesine kendimizin girmesi projesi, bize düşen ürünümüze sahip çıkmak olmalı.