Yoğun ve tempolu çalışmak.
Her gün yeni haberler üretmek.
Rize’nin gündemini tutmak.
Yaralara parmak basmak ve pansuman etmeye çalışmak… Yorucu olduğu kadar beyni de zorlamakta.
92’inci sayının hazırlanmasına yine ekip arkadaşlarım Turgay Ayhan sporda, Özlem Çetin ise yazı işlerinde yoğun bir tempo ile başladık. Bizlerin hazırlayacağı haberler ve bu haberlerin hazırlanmasından sonra sayfaları matbaamızın ustası Mesut Kömürcü’ye teslim ediliyor. Kolay değil, her gün yeni haberler ve gündemi bulmak.
91 gündür bu tempoyu düşürmeden yolumuza devam ettik. Yeni gündemler, Rize’nin meseleleri, ilimizde ortaya çıkan gelişmeler ve tabii ki üzücü, yıpratıcı haberler yapmak... Tempoyu düşürmek bir tek cumartesi gününe kalıyor.
Cumartesi günü öğleden sonra Çamlıhemşin tarafında değerlendirelim dedik. Eşim, oğlum ve eşimin akrabaları ile Zil Kale tarafını ziyaret ettik. Yollar artık uygun ve bazı yerlerde çalışmalar olduğu için zemin bozuk. Ama genelde yol düzgün hale getirildi. Aşarı derecede yoğun bir trafik… Bu trafik elbette Ayder Yaylası ve Zil Kale tarafına, ilçe merkezinde köprü çıkışı ülkenin 4 bir tarafından gelen otobüslerle dolu. Yine yol kenarlarında turistik eşya satan insanlar var. Yolcu otobüsleri dışında aşırı derecede yoğun minibüs ve özel araçlar adeta yolu kilitlemişti.
Zil Kale yolu üzerinde yeni yapılan tesisler ve inşaatlar, tabii bunlara nasıl izin verildiğini sorgulamak bize düşmüyor. Bildiğim kadarı ile milli parklar bu izin işine bakıyor.
Şenyuva Köyü ve köprüsü yine aşırı derecede ilgi gören yerlerden biri. SEVDALIK dizisinin çekildiği köyde, yine yoğun kafileler bulunmaktaydı.
Zil Kale girişinde ise yoğun araç trafiği ile karşılaştık. Jandarmanın yardımcı olduğu trafikte; girişlerde araç çektirilmezken yol üzeri ise aşırı derecede araçlarla doluydu.
Türkiye’nin çeşitli illeri dışında ve yurt dışından gelen insanlar tarihi kitapçıkları okuyarak, Zil Kale ve konumunu öğrenmeye çalışıyordu.
Zil Kale yanında insanların dinlenmek için yapılan kafeterya ise ihtiyaçları karşılamakta ancak bu kafeteryalar biraz pahalı bulunmakta. Umuma açık tuvaletlere konulan turnikeler ile girilmekte, ancak tuvaletlerin çok pis olduğu içeri girenler tarafından söylenmekte.
Belediyenin çalıştırdığı Zil Kale girişinde yine yöresel turnike oluşturuldu. İyi düşünülmüş turnikeden geçiş 3 TL olarak belirlenmiş.
Rize’de belediyenin yapmadığını Çamlıhemşin Belediyesi yaptı. Basın mensupları ve ailelerine ücretsiz karşılayan Çamlıhemşin Belediyesi’ne teşekkür etmek gerek. Basın mensupları lüzumlu çağır, reklamını yaptırt ancak; basın mensuplarının park sorununu çözme…
Maalesef bu Rize merkezde geçerli. Gerek milli eğitim, gerekse Rize Belediyesi’ne bu tür işlem ait.
Nitekim Rize basını Rize’nin sorunlarını dile getiren ve çağrıldığı zaman Rize için koşarlar. Bir ufak rica ise “ Gazeteciler de versin” cevabı.
Türkiye’nin her ilinde basın mensupları yanı sarı basın kartı olan gazeteciler şehir hizmetlerinden otoparklardan yararlanırken Rize Belediyesi ise yapboz tahtası ile yine gazetecileri dışarda bıraktı. Bir türlü ulaşım hizmetlerinden çıkmayan imza, birçok kez bildirmemize rağmen henüz çözüm yok. İşte bugün belediye başkanının 4’üncü yıl değerlendirmesinde başkan olarak yine konuyu masaya yatıracağım.