• 08 Eylül 2026 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    8 Eylül 2026 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ZOONATİK HASTALIKLARDA ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Zoonotik Hastalıklar ve Biyolojik Riskler Rize Bölge Toplantısı Gerçekleştirildi.

ZOONATİK HASTALIKLARDA ÖNLEYİCİ TEDBİRLER

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti ile Rize İl Sağlık Müdürlüğü, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve RTEÜ Tıp Fakültesi iş birliğinde düzenlenen “Zoonotik Hastalıklar ve Biyolojik Riskler” konulu Rize Bölge Toplantısı, yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Toplantıya; Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. Candan Çiçek ve Yönetim Kurulu üyeleri, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Mikrobiyoloji ve Referans Dairesi Başkanlığı yetkilileri, RTEÜ Tıp Fakültesi Dekanı, Rize İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Gökhan Demiral, Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, Rize Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Yaşar Kemal Ferah, Rize Belediyesi’ni temsilen Veteriner Hekim Birol Hatinoğlu, Atatürk Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi ve RTEÜ’den akademisyen ve öğrenciler ile serbest veteriner hekimler katıldı.
Toplantı sekreterliğini RTEÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlkay Bahçeci’nin yürüttüğü bölgesel değerlendirmede, bölgemizde zoonotik hastalıklarla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalar ele alındı.


Rize İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Gökhan Demiral, bölgede zoonotik hastalıklara yönelik alınan koruyucu ve önleyici tedbirler sayesinde hastalıkların görülme sıklığında önemli düşüşler sağlandığını belirterek, ilgili kurum ve kuruluşlarla sürekli iş birliği içerisinde çalışmalar yürütüldüğünü ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim faaliyetlerinin sürdürüldüğünü ifade etti.
Toplantıda ayrıca, tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliğinin bölgemiz açısından oluşturabileceği riskler ve alınması gereken önlemler, “Tek Sağlık” yaklaşımı çerçevesinde değerlendirildi. İnsan, hayvan ve çevre sağlığının birbirinden ayrı düşünülemeyeceği vurgulanırken, alanında uzman akademisyenler tarafından gerçekleştirilen sunumlarla bölgesel riskler ve çözüm önerileri kapsamlı şekilde ele alındı.
Bölgede yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda Tularemi ve Leptospiroz hastalıklarıyla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedildiği, ayrıca su birikintilerinde üreyen sivrisineklerle mücadele konusunda da etkin çalışmalar gerçekleştirildiği belirtildi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE