• 04 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    4 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Yenebilir ambalaj

Lise ö?rencilerinden yenilebilir ambalaj üretti.

Yenebilir ambalaj

Rize`de lise ö?rencileri, do?al antimikrobiyal maddeler içeren ve gidalarin ömrünü uzun tutabilen yenilebilir özellikte gida ambalaji üretti.

Şahika E?itim Kurumlari`na ba?li Özel Kopuzlar Şahika Lisesi 10. sinif ö?rencilerinden Hande Yeni ve Serra Semiz, 44. Ortaö?retim Ö?rencileri Arasi Ara?tirma Projeleri Yari?masi kapsaminda `yeni nesil yenilebilir ambalaj` üretmeyi ba?ardi. Ö?renciler, ilk olarak damacanalardan sulara kanserojen madde bula?masi üzerine damacana olabilecek do?al bir plastik yapmayi denedi. Bu projede fazla ba?ari sa?layamayan ö?renciler gida ambalajlarinda da ayni problemin oldu?unu görünce yenilebilir özellikte olan ambalaj üretmek için çali?malara ba?ladi.

 Ö?renciler, do?al antimikrobiyal maddeler içeren ve her türlü kati gidanin, meyve ve sebzelerin kaplanabilece?i çevre dostu `yeni nesil yenilebilir ambalaj` üretti. Ö?renciler, ürettikleri do?al ambalajlarin gida ile tüketilmesinde herhangi bir sakinca olmadi?ini ve kaplandiklari gida maddelerinin ömrünü uzun tuttu?unu söyledi. Proje, Erzurum`da yapilan TÜB?TAK Proje Bölge Yari?masi Biyoloji dalinda birinci oldu. Ö?renciler, projeleri ile 20–24 Mayis`ta TÜB?TAK`in Ankara`da düzenlenecek olan Türkiye finallerinde yari?acak.

 Projeyi hazirlayan ö?rencilerden Hande Yeni, gazetecilere projeleri hakkinda açiklamalarda bulundu. Yeni, yenilebilir ambalaj için süt proteini, gliserol, bal mumu, kekik, karanfil ve biberiye ya?i kullandiklarini, 300 derecede isittiktan sonra vakumlayip sterilize ettiklerini ve böylece yeni nesil yenilebilir ambalaj üretimini tamamladiklarini belirtti.

 Meyve ve sebzelerin olu?turulan yenilebilir ambalaj solüsyonuna batirildiktan sonra raf ömrünün iki katina kadar uzadi?ini ifade eden Yeni, "Ka?ar peyniri üzerinde 30 günlük inceleme yaptik. Hiç bir bozulmanin ortaya çikmadi?ini gözlemledik. Hiçbir katki maddesi kullanmadan solüsyonla sebze ve meyvelerin do?alli?ini korumasini sa?ladik. ?çinde hiç bir katki maddesi bulunmadan ürünlerin ömrünü uzatabilmek mevcut teknolojide önemli bir adim." dedi.

 Serra Semiz ise yeni nesil ambalajin çok büyük bir kolaylik ve hijyen getirece?ini vurgulayarak, ?unlari söyledi: "Yenilebilir ambalaj, her tür peynir, kek, bisküvi, meyve gibi yiyeceklerde kullanilabilir. ?leride teknolojik imkanlarla yemek filmi haline getirilebilir. Manavlarda sivi gidalarda ara yüz olarak, direkt karton kutularla temasini engellemek için kullanilabilir. Hazirladi?imiz ambalajin maliyeti çok dü?ük oldu?u için geli?en teknolojide yayginla?aca?ini dü?ünüyoruz. Dondurulmu? gidalarda da ambalaj olarak kullanilabiliyor. Yeni nesil ambalaj tamamen do?al maddelerden meydana geldi?i için do?ada bir iki gün içerisinde çözülebilir, gida ile birlikte tüketilebilir. Tüketildi?inde de insan vücudundaki protein ihtiyacinin da bir miktarini kar?ilami? olur."

 Proje Koordinatörü Sadi Karata?, TÜB?TAK`in proje yari?malarinin çok önemli çali?malari ortaya çikardi?ini belirterek, "Ö?rencilerin bilimle bulu?masi gelece?e önemli katkilar sa?liyor. Bu kapsamda ö?rencilerimiz gidalarin uzun süre bozulmadan, tazeli?ini muhafaza eden bir çali?ma ortaya çikardilar. Bozulmadan besin de?eri azalmadan, halkimizin tüketebilece?i farkli bir çali?ma. Proje bölgede alaninda 102 proje arasindan birinci oldu. Proje ile Ankara`da Türkiye Rize`yi temsil edece?iz. Ancak projenin tüm Türkiye ve dünya için güzel bir sonuç elde edece?ini dü?ünüyoruz. Proje a?amasindan çikip seri üretime geçildi?inde çok büyük fayda sa?layacaktir." diye konu?tu.

 Konu?malarin ardindan ö?renciler `yeni nesil yenilebilir ambalaj` hazirlayarak meyve ve peynir kapladi. Ö?renciler ve ö?retmenler daha önceden hazirlanan ambalajlari da yediler.

           

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE