• 06 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    6 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

“ÜRETİCİMİZİ MAĞDUR ETMEDİK”

-Çay sezonunda kota ve kontenjan uygulamasına hiç geçmediklerini belirten Genel müdür Yusuf Ziya Alım 591 bin ton yaş çay yaprağı aldık, bugüne kadar 100 bin ton kuru çay satışı yaptık, stoklarımızda 109 bin ton kuru çay bulunmakta” dedi.

“ÜRETİCİMİZİ MAĞDUR ETMEDİK”

Mustafa BAYRAK

Çay kampanyasının 26 Ekim de kapandığını belirten Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım 4 milyar 654 milyon ödeme yaptıklarını belirtti.

     10 Mayıs ta iki sezondur kampanyayı açtıklarını belirten Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya Alım 26 Ekim de sezonu kapattıklarını belirterek “ Önceki sezon 582 bin ton yaş çay yaprağı almıştık, bu yıl bu rakam 591 bin ton oldu. Üreticimize 4 milyar 654 milyon ödedik, 1,5 milyara yakın yeni ödeme yapacağız ve 1,5 milyar borcumuz kalıyor. İki yıldır üreticimiz sorun yaşamadı ve Kota, kontenjan uygulaması olmadı. Kurumu olarak 1900 ton özel sektöre kuru çay satışı yaptık, bunun yanında bugüne kadar 100 bin ton satışımız oldu, 109 bin ton elimizde kuru çay bulunmakta. Bu yıl sonuna kadar hedefimiz 130 bin ton kuru çay satışı yapmak. Ayrıca kurumumuza ait olan DİDİ satışında 71 milyon litre satışımız oldu, yılsonuna kadar 100 milyon litreye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu yıl 814 işçi emeklimiz oldu, onların yerine Mart veya Nisan ayında yeni işçi alımı yapacağız. Ayrıca 54 memur emeklimiz oldu” dedi.

      “BUDAMA DEVAM EDECEK”

Çay bahçelerinin yenilenmesi konusunda budamanın devam edeceğini belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ Devamı konusunda çeşitli STK ların da önerisi var, bu şu an 7/1 oranında, gelecek yıl 19/1 düşüncesi olabilir” dedi.

      “REKOLTE DÜŞTÜ”

Çay da rekoltenin düştüğünü belirten Alim “ 10 Mayıs ta kampanyayı açtık, Mayıs ve Haziran ayı soğuk geçti, çay gelişimini sağlamadı, Haziran ve sonrasında Sıcak havalar ve mevsimsel değişimler çayın gelişimini sağlamadı. Kurum olarak AR-GE çalışmalarımız var, Sıcak, soğuk ve yüksek kesimlere göre çay fidanı geliştirmeye çalışıyoruz” dedi.

       “ÇAYKAPİT İ ÖNEMSİYORUZ”

Topraksız üretim DAKAPİIT gibi Çay da da ÇAYKAPİT uygulaması başlatıyoruz. Topraksız çay ve sebze üretimi, bir çak olanda Çay çöplerinde sebze yetiştiriciliği yapılıyor. Bunu daha da geliştirmek için çalışmalarımız var. Bunun yanında Yeşilçay dan sirke üretimi için çalışmalarımız sürmekte” dedi.

      “DOĞU İLLERİNDE SATIŞLARIMIZ ARTIYOR”

Güneydoğu Anadolu bölgesinde kuru çay satışlarının önemli oranda artmaya başladığını belirten Genel Müdür Yusuf Ziya Alım “ Kaçak çay oldukça pahalı ve hiçbir organik bağı yok, Türk çayında her hangi bir madde karışımı söz konusu değil, bunu bu bölgelerdeki insanlarımıza anlattık ve o bölgeye uygun Mezopotamya çayımız oldukça tuttu” dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE