• 20 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    20 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

TARIM HAFTASI

TZD Başkanı Müfit Akman “Temelinde tarımsal eğitim öğretimi barındıran, tarımın topraktan sofraya kadar her aşamasını içine alan 8-14 Ocak tarım haftası kutlu olsun” dedi,

TARIM HAFTASI

Şevki DERECİ

RİZE: 9-14 Tarihleri arasında kutlanan Tarım haftası nedeniyle TZD tarafından açıklama yapıldı.

            Ziraatçılar Derneği Rize Şube Başkanı Müfit Akman Tarım haftası nedeniyle yaptığı açıklamada “Türkiye de Tarımsal Eğitim Öğretimin başlamasının 177. yıl dönümüdür. 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Ayamama Çiftliğinde kurulan (zirai eğitim müfredatı olan)  Ziraat Mektebi ile Türkiye de Tarımsal Eğitimin Temeli atılmıştır. Bu nedenle de ülkemizde 8-14 Ocak haftası da tarım haftası olarak kutlanmaktadır. Tarım Haftasının özünü oluşturan Tarımsal Eğitim Öğretim başlangıcı ve yıl dönümü temeline dayanmaktadır. Bugün orta öğretim düzeyinde eğitim veren ve ara eleman yetiştiren okullar sayısında azalma görülürken, ön lisans ve lisans düzeyinde tarımsal konuda eğitim veren birçok okul bulunmaktadır. Gerek bitkisel gerekse de hayvansal üretimde eğitim veren okul sayıları artmaktadır. Tarım Eğitimi veren Okul sayılarındaki artıştan ziyade Tarımsal Üretimi ve Eğitimi seven insanların artması önemlidir” dedi.

       “NÜFUS ARTIYOR, TARIM ALANLARI AZALIYOR”

           Akman açıklamasında “Dünya nüfusundaki artış, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikler, Ülkemizin tarım potansiyeli, gen kaynakları, dünya da yaşanan, Covid 19 salgını, yaşanan savaşlar, iklim değişikliği nedeniyle gıda krizini dikkate aldığımızda dünyada sürdürülebilir tarımın önemi giderek artmaktadır. Tarım, Toprak, Su, Enerji ve İklim Değişikliği her zaman ülkemizde ön planda olmalıdır. Tarımsal üretimin temelinde bu konuda eğitim almış Bitkisel ve Hayvansal üretimi seven Ziraatçı- Teknik elemanın sayısı, niteliği, çalışma sahaları ve bu konuda ki izlenecek politikalar, işletmelerde tarımsal eğitim almış teknik personellerin üretime katkısı ile istihdamı oldukça önem arz etmektedir. Ülkeler hızla artan Dünya nüfusuna bağlı olarak kendi nüfusunu besleyebilmek için kısa, orta ve uzun vadeli sürdürülebilir tarım ve tarımsal eğitim planlaması ve yatırımlarına önem vermelidir. Tarım Bilgisi dersi zorunlu olarak Ortaokullarda okutulmalıdır. Temel tarımsal üretimin ilkokuldan itibaren öğrenilmesi çok önemli bir konudur. Tarımsal üretim yapan çiftçinin girdi maliyetlerini azaltacak desteklemeler yapılmalı, çiftçilik bir meslek haline getirilerek çiftçinin sosyal güvencesi üretim döneminde prim desteği devlet tarafından karşılanmalıdır ”dedi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE