• 30 Nisan 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    30 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

TARİH GÜNÜMÜZDEN GÜZEL

Rize de zaman zaman ortaya çıkan tarihi resimlere baktıkça tarihi görsellerin günümüzden daha biyolojik güzellikleri ortaya çıkıyor.

TARİH GÜNÜMÜZDEN GÜZEL

     Esin BAYRAK

Tarihi geçmiş 100 yıla dayanan Rize ilinde coğrafi değişimler ortaya çıkması ile birlikte tarihin daha güzel bir ortam hazırladığı gözle görülüyor.

    Tarihinde tek caddesi olan ve Cumhuriyet Caddesi ile tarihe dayanan Cadde tarihi fotoğraflar ile zaman zaman karşımıza çıkmakta. Eski valilik binası, Cumhuriyet Meydanı, adliye binası ve PTT binasının yer aldığı alanda parmakla sayılabilecek kadar az kişinin olması tarihin güzelliklerini ortaya koymakta.

      RİZE DENİZ İLE BÜYÜDÜ

Tarihi fotoğraflarda Atatürk Caddesinin olmaması ve 1970 lı yıllar sonrasında Ekrem Orhon tarafından başlatılan dolgu çalışmaları ile oluşan Atatürk Caddesi zaman içinde yeni bir caddenin oluşmasına neden oldu. Atatürk Caddesinin Sahil Camiine kadar uzanan uzantısının ardından devam eden deniz dolgusu ile Menderes Bulvarı ve Sahil yolu oluşturuldu.

        RİZE BİR RİZE DAHA KAZANDI

    Rize Ticaret Odasının bulunduğu binanın altına kadar gelen Karadeniz zaman içinde geri itilmeye başlandı. Dağ kısmına doğru gelişemeyen şehir merkezi denize doğru yürümeye başlaması ile oluşan Ekrem Orhon Mahallesi ile birlikte sahil parkı, İtfaiye Müdürlüğü alanı, Jandarma Komutanlığı ile Cumhuriyet Caddesinin devam ettiği Askerlik şubesinin önünden geçen yolun şehirlerarası yol olması ile birlikte Terminal Alanı ve Karayolları lojmanları olarak bilinen binaların oluşması ile PTT müdürlüğünün bulunduğu alan Kaçkar Petrol den uzanan dolgu ile sahil yolu oluşturuldu.

      ÇIRKIN YAPILAŞMA ŞEHRİ BOZDU

Şehrin dolgu ile birlikte büyümeye başlaması ile birlikte birçok risk taşımasına da neden oldu, dolgu alanları üzerinde yapılan çok katlı binaların tabanının deniz olması ve binaların o günün şartlarına göre büyütülmesi ile birlikte risk ortamları artmaya başladı. Günümüzde risk taşıyan alanlar yeniden yapılanmaya girdi.

          TARİHE ÖZLEM İLE BAKILIYOR

100 Yıllık geçmişi olan Rize şehri zaman içinde il olması ile birlikte oluşturulan yapılar tek veya çift katlı olarak oluşturuldu. Çay bitkisinin bölgeye girmesi ile birlikte şehirde 1870 ler sonrasında başlayan yeni bir oluşum ile şehir çirkin yapılaşmaya doğru gitmeye başladı. Tarihi fotoğraflara baktıkça tarihin güzellikleri ortaya çıkmakta. Fotoğrafları Paylaşan Ekrem Yılmaz isimli vatandaşımıza teşekkür ediyoruz.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE