• 01 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    1 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Şampiyon Çayın Püf Noktalarını Anlattı

Çay Tadım Şampiyonu Özlem Günaydın Okur, çay demleme teknikleri ve iyi çayın nasıl anlaşılacağı ile ilgili önemli püf noktalarını anlattı.

Şampiyon Çayın Püf Noktalarını Anlattı

RİZE: Çay tadımında birçok önemli noktanın olduğunu belirten 2017 Çay Tadım Şampiyonu Özlem Günaydın, “İyi çayın anlamak için önce renginin sade duru, berrak ve kızılımsı olması gerekir.  Çayın aromasına bakarken ise çayı hüpleterek içmeliyiz. Bu şekilde çayın tadı ağzımızda oksijenle birleşerek tadını ve aromasını daha iyi almamızı sağlıyor. Öncesinde kuru çayımızın saklama koşullarına dikkat etmemiz gerekiyor. Çayımız rutubet koku almaması önemli. Taze ve yumuşak bir su kullanmakta demleme de önemli olan bir diğer unsur. Kireçli su kullanmamalıyız. Bu çayın tadından önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Demleme süresine ve yönetimi de çok önemli. Önce suyu kaynatıp sonra çayı belli ölçekte porselen çaydanlığa koymamız gerekiyor. Çayın demlenme işi ise 20 dakika sürmektedir. Bu süreden önce çayı açarsanız istenilen dem ve lezzeti yakalayamazsınız” diye uyarılarda bulundu.
İYİ ÇAY İÇTİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ?
Tüketicilere iyi bir çayı nasıl anlayacakları konusunda püf noktalarına değinen Günaydın, “Önce çayın rengine bakın. Çay bardağında ki çayın renginin berrak duru ve kızılımsımı. İçtikten sonra ağzımızda hoş bir koku, tat ve aroma bırakması gerekiyor. Çayın sertliği de önemli. Onu anlayabilmemiz içinse ağzımızda burukluk hissi oluşuyor mu diye bakmalıyız. Tüketicilere tavsiyem çayın gerçek tadını alabilmemiz için çayı şekersiz içmeliyiz. Çünkü şeker çayda ki aromayı bastırıyor. Öte yandan kullanacağınız çayın kalitesi de önemli bir etken. Çay yaprak ve daldan oluşan bir bitki. Kuru çay aldığımızda çayın kalitesine dikkat etmeliyiz. İçinde az miktarda dal olan ürünler tercih edilmeli. Paket çayda eğer lif sap çöp varsa bunları kolaylıkla tüketiciler anlayabilir. Bunların fazla miktarda olması çayın kalitesiz olduğu anlamına gelir. Siyah olan tomurcuklar çaya rengini veren ana maddelerdir. Bu şekilde bir çayı tüketicilere almamalarını öneririm” diye konuştu.       



 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE