• 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    20 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

SESİMİZİ DUYAN YOK

-Doğu Türkistan vatandaşı Milza Ahmet İlyasoğlu Türkiye de yaşadığını belirterek “ Ailemizi kaç yıldır göremediğimiz gibi seslerini de duyamıyoruz, Çin Hükümeti ailelerimizi esir kamplarına aldı, Dünya bunu sadece seyir ediyor. Doğu Türkistan vatandaşları Türkçe bildikleri ve Müslüman oldukları için işkence altında” dedi.

SESİMİZİ DUYAN YOK

     Esin BAYRAK

RİZE: Türkiye turuna çıkarak seslerini duyurmaya çalışan Doğu Türkistan vatandaşları gazetemizi ziyaret ederek yaşanan zulmü dile getirdiler.

    Türkiye turuna çıkarak çeşitli illerde gazeteleri ve basın kuruluşlarını ziyaret eden Doğu Türkistan vatandaşları Gazetemizi ziyaret ederek yaşanan olayları anlattılar.

    Ellerinde ailelerinin resimleri ile ziyaretlerde bulunan Doğu Türkistan vatandaşlarından Milza Ahmet İlyasoğlu “ Türkiye de yaşıyorum, 2014 yılında geldim. Bu ülkede olmam nedeniyle ailelerimiz esir kamplarına ve cezaevlerine atıldılar. Toplama kamplarına alınmanın 2017 yılında başladığını biliyorduk ancak 2014 yılında başlamış ve Doğu Türkistan da  bir milyona yakın insan ya kamplarda ya da cezaevlerinde . Bunlar zorla Çin ce öğretiliyor ve Dinlerini değişmeleri isteniyor. Ülkemizde Selam vermek, Allah demek, yasak,  16 bin cami yerle bir edildi, bunun dışında bazı camiler ise ahır, eğlence merkezleri yapıldı. Esir kamplarında olanların iç organları alarak bazı ülkelere satılıyor. Aileleri Türkiye  de olanların tüm etrafı kamplara alınıyor genç kızlar Çinlilerle evlendiriliyor veya onlara tecavüz ediliyor” dedi.

     Çin bizi terörist ilan etti

Çin konsolosluğu önünde eylem yaptıklarını belirten Milza Ahmet İlyasoğlu “ Bizim isteğimiz ailelerimize ulaşmak, ülkemize döndüğümüzde başımıza gelecekleri biliyoruz, bizleri de esir kamplarına veya cezaevlerine atacaklar, buradan dönen bazı arkadaşlarımız aynı akıbete uğradı. Mısır dan Çin e dönen dostlarımız oldu ve akıbetleri belli değil” dedi.

     Büyük medya suskun

Türkiye turuna çıktıklarını ve seslerini duyurmak istediklerini belirten Doğu Türkistanlılar “ Yaptığımız eylemler ve sesimizi duyurmak isteğimize büyük medya yer vermiyor, bizlerde Türkiye de yerel gazeteleri gezerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Buradan dünyaya sesimizi duyurmaya çalışıyoruz”

     Türk kimliği henüz alamadığını söyleyen Cevlan isimli Türkistanlı ise “ Tek isteğim annemi, babamı ve kardeşimi canlı görmek, ben burada okudum ve o tarihte Çin bana vize vererek beni buraya okumaya gönderdi. Ardından Türkiye de okuduğumuz için ailem yüksek mevkilerde memur olmasına rağmen esir kamplarına alındı. Ülkeme dönersem beni de alacaklar, Çin İstanbul konsolosluğu önünde eylem yaptık ve tek isteğimiz ailemizi canlı görmek, onlarla bir arada olmak” dedi.

    Medine isimli Türkistanlı ise Kız kardeşinin Türkiye de okuyup memlekete döndüğünü belirterek “ Annem esir kampındaydı, kız kardeşin dönünce onu da aldılar, o zaman bir yaşında kızı vardı ve 4 yıldır kızını göremiyor, Annem kederinden hastalanarak öldü, kız kardeşimden hiç haber alamadım. Türk hükümetinin bize yardımcı olmasını istiyoruz, Ben Türk vatandaşıyım ve Çin in Türkiye ile ticaret yapması nedeniyle sesimiz ticarete bağlı kaldı. Ülkemizde milyonlarca insan eziyet çekiyor, Türk halkının bizim yanımızda yer almasını istiyorum” dedi.

    Kudret isimli Türk vatandaşı ise kardeşlerinin akıbetinden haberdar olmadığını ve 4 yıldır ailesinden haber alamadığını söyledi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE