• 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    3 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Rize’nin Kaderinde Sel ve Heyelan Var

Çeşitli tarihlerde sel ve heyelanlara uğrayan Rize birçok insanı toprak altında bıraktı.

Rize’nin Kaderinde Sel ve Heyelan Var

Organik tarıma geçmeyen, topraklarını azotlu gübrelerle zehirleyen, ormanlarını sürekli baltalayan Rize tarihinde sel ve heyelanlar var. Sel ve heyelanlarda bölgede çok sayıda insan toprak altında kalarak can verdi. Organik tarıma geçişi engelleyenler gelecekte tarihin sorumlusu olacak.

Gündoğdu sel felaketi, Rize Merkez, Pazar, Fındıklı, Ç.Hemşin, Hemşin, Ardeşen, Çayeli, Güneysu ve diğer bölgelerimizde çok sayıda insanımızı sel felaketinde kaybettik. Çay bahçelerimiz ile birlikte tüm arazilerimizi zehirledik.  Kanser vakalarımız arttı. Organik gübreye geçiş istedik. Birileri mezarcı gibi engel oldu.

Esin BAYRAK

RİZE: ÖZEL HABER:  Son 30 yılda çeşitli tarihlerde Rize’de meydana gelen sel felaketlerinde yüzün üzerinde insanımızı toprağın altına gömdük.

Rize’de son 30 yılda meydana gelen sel ve heyelanlarla ilçe ve merkeze bağlı köylerde yaz ayları ve yaz sonlarında meydana gelen aşırı yağışlarla birlikte topraklarımız kayarak insanlarımızı evlerine kilitledi. Kayan topraklarla birlikte dereler taştı, çay bahçeleri ve araziler adeta dere oldu, aktı.

İlçelerde ve merkeze bağlı köylerde meydana gelen aşırı derecede yağışlarla birlikte insanlar bulundukları yerlerde mahsur kalarak kaderlerini beklerken bazı insanlarımız kaderlerine yenik düşerek sel suları ile toprak altında kaldı.

İklim değişti

Bölgede çay tarımının yoğun olması ve ormanların kesilerek çay bahçelerine dönüşmesi ile birlikte araziler kendini tutamaz oldu. Aşırı yağışlarla birlikte dik ve meyilli olan arazilerimiz adeta ırmak oldu. Toprak derinliğinin yüksek olmaması yüzünden toprak kaymaları ve arazi kaymaları ile birlikte oluşan heyelanlarla evler adeta kibrit kutusu gibi parçalanarak dere sularına karıştı.

Çok can verdik

Son 30 yıl öncesinde toprak ve heyelanların çok az olduğu ilimizde son 30 yıldır toprak yapısının azotlu gübrelerle tamamen bozulması sonucunda, toprak özelliğini kaybetmesiyle yağmur sularına dayanıksız hale geldi. Topraklarımızın zehirlenmesi ile birlikte insanlarımızda azotlu gübrelerle birlikte korumasız hale gelerek kanser hastalıkları artmaya başladı.

Kanser vakaları arttı

Bölgemizde son yıllarda kanser vakalarının artması ile çok sayıda insanımız çaresiz ölümü beklemeye başladı. Organik tarıma geçişi engelleyenler adeta mezarcı gibi insanların korumasız kalmasını ve kansere yenik düşmelerini istediler. Bölgede organik tarıma geçişin önemini belirten bakanlık ve ÇAYKUR’a karşı adeta savaş açan bazı kooperatifler ve siyasiler adeta insanların celladı olmaya devam ediyorlar.

Rize’nin kurtuluşu organik gübre

Bölgesel olarak organik tarıma geçmeye başlayan ÇAYKUR ürettiği çeşitli projeler ile organik gübre yetiştiriciliğine öncü kuruluş olurken bazı siyasiler ve STK başkanları elde edecekleri rantları düşünerek kendi insanlarını adeta heyelanların ve kanserin önüne atmaya devam ediyorlar. Rize halkının ise sessiz kalması düşündürücü.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE