• 19 Mayıs 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Rize 100 yaşına girdi

-Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap Afrin Harekâtı ve şehitlerimiz olması nedeniyle şenlikleri kaldırdık diyerek “ Bu millet bağımsızlığına düşkündür, asla esaret altında yaşayamaz” dedi.

Rize 100 yaşına girdi

RİZE: Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100 yıl dönümü nedeniyle Valilik önünde ki meydanda düzenlenen törenle 100 yıl kutlandı.

    Valilik önünde düzenlenen 100 yıl kutlamalarına Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ile bürokrat, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

   Tören Atatürk anıtına Vali Erdoğan Bektaş ve Belediye Başkanı Reşat Kasap’in çelenk koyması ile başlayan törende Binbaşı Özgür Çeşmeci 28 Temmuz 1914 yılında başlayan 1 Dünya savaşı sonrasında 10 Şubat 10 Şubat 1916 yılında Rus birlikleri Fındıklı ilçesine girdi, diyerek “ 5 Mart tarihinde ise Çayeli ilçesi işgal edildi, 6 Mart Tarihinde ise Taşlidere ye girildi ve  9 Mart tarihinde ise  Rize işgal edildi, Samsun dan yola çıkan Türk birlikleri gelmeden Rize işgal edildi. Rusya’da başlayan iç karışıklık nedeniyle yapılan anlaşma gereği Rus askerleri 2 Mart 1918 tarihinde Rize’den çekilmeye başladı, yapılan anlaşma gereği Rus askerleri hiçbir yere zarar vermeden gidecekti, ancak Rus askerleri Rize çarşısı ile Camiyi yakarak çekilmeye başladı, yol boyunca Rizeliler Ruslara büyük tepki gösterdi, meydanı boş bulan Ermeni çeteleri bölgede yağmacılık yapmaya kalkınca Giresun dan bölgeye gelen Muhittin Yüzbaşı yönetiminde ki askerler bölgeyi kontrol altına almaya başladı” dedi.

     Şenlik yok

Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap ise konuşmasında Rize’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100 üncü yıl dönümünü kutlayarak “ Afrin harekatı ve şehitlerimiz olması nedeniyle şenlikleri kaldırdık. Türk ulusu asırlardır bağımsızlığına düşkün bir ulustur ve asla esaret altında yaşamamıştır.  100 yıl önce bağımsızlığı için mücadele eden bu ulus 15 Temmuz darbe girişiminde de bağımsızlığından taviz vermemiştir. Kuvayi milliye ruhu ile bu ulus hareket etmiştir. Bu ulus ülkesi için nöbet tutmaya devam etmektedir” dedi.

    Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan Rize’nin kurtuluşu nedeniyle bir telgraf gönderdi, tören Şiir, Kompozisyon dallarında dereceye girenlere ödül verilmesi ve törene katılanların Cumhuriyet Caddesini takiben Sahil Camiine kadar yürümesinin ardından sona erdi. Kurtuluş nedeniyle çeşitli sportif etkinlikler yapıldı.

    Köpek yalnız bırakmadı

Önceki yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında bayram yürüyüşü sırasında öğrencilerin arasında yer alan sokak köpeği, 2 Mart Rize’nin kurtuluşu törenlerinde yine ön safta öğrenciler arasında yerini alarak öğrenciler ile birlikte yürüyüşe katıldı.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE