• 28 Mart 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    28 Mart 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

RİZESPOR’UN KURULUŞU YATIRIM A.Ş VE LOGOMUZ

Rizespor; Atıf Tavıloğlu Gülbahar (Haldoz) mahallesindeki bahçesinden söküp getirdiği bir limon fidanının açık artırmaya çıkarılması ve o zaman ki parayla 30 lira toplanmasından elde edilen gelirle kuruldu.

RİZESPOR’UN KURULUŞU YATIRIM A.Ş VE LOGOMUZ

RİZESPOR 19 MAYIS 1953 KURULDU DEĞİŞTİRİLEMEZ
Bin bir meşakkatle uzun soluklu yolculuğu başlatan kurucularımız Yakup Temizel, Atıf Taviloğlu, İsmet Bilsel, Yaşar Dömlekçioğlu ve Muharrem Kürkçü’ye minnet ve şükran borçluyuz. Bu güzel insanların kurduğu Rizespor’un 1918 yılında kurulan Rize İdman Yurdu ve onu takiben kurulan biç bir takımla bağı ilişkisi yoktur. Rizespor’un kuruluş tarihini değiştirmek, değiştirme talebinde bulunmak evinin bahçesinden limon fidanının getirip satan vuruluşa katkı sağlayan Atıf Taviloğlu’na, futbolcuların şeker çuvalından yapılan formalarını sabunun olmadığı kül suyunun kullandığı o dar zamanlarda yıkayan Muharrem Kürkçü ağabeyimizin ailesine vefasızlık olur. Atatürk’ün Samsun’a çıkış gününe bilerek denk getirilen ve atamızı,  Milli Mücadeleyi hatırlattığı için ayrıca gurur duyduğu Rizespor’un kuruluş tarihi 19 Mayıs 1953 olarak tescillenmiş, yüreklere işlenmiştir. Değiştirilemez ve tadilat yapılamaz.
RİZESPOR’UN A.Ş OLMASI ÇOK YERİNDE BİR GİRİŞİMDİR
YALNIZ BU A.Ş 82 ORTAKLI DEĞİL BİNLERCE RİZELİNİN KATILIMIYLA OLMALI
Rize ve Rizespor daha sağlıklı bir ekonomik yapıya sahip olsun kurumsal bir kimlik kazansın düşüncesiyle 4 Ekim 2010 tarihinde 38 ortakla Rize’de Rize İnşaat Yatırım A.Ş kurulmuştur. Başta Rizespor Stadı olmak üzere Rizespor’a büyük artıları olmuştur. 5 Aralık 2008 tarihinde ise 44 ortakla Rizespor Futbol Yatırımları AŞ. hayata geçirildi. Günümüzde geldiğimiz noktada Süper lig veya alt liglerde yer alan kulüplerin bir dernek statüsü üzerinden faaliyet yürütmesi yetersiz hale gelmiştir. Rizespor’un da Anonim Şirket şeklinde yönetilmesi hem kaçınılmaz hem de olması gerekendir. Yalnız Rizespor’un 82 ortaklı değil,  daha geniş bir ortaklı bir şirketleşme modeline geçmesi bu işin içine daha çok sahiple sağlayacağından binlerce Rizeli dahil edilmelidir.
RİZESPOR LOGOSU DAHA PROFOSYONEL BİR ŞEKİLDE RESTORE EDİLMELİ
Rizespor Kulübü’nün ilk logosu 1953 yılında oluşturuldu. Bu durum kurumun kuruluş tüzüğünün 37. Maddesinde şu şekilde yer almaktadır: Kenarları yeşil ortası düz sarı ortasında yeşil bir çay yaprağından ibaret olarak tanzim edilecek... Rizespor profesyonelliği seçtiği, Fener Gençlik ve Güneşspor’un da bünyesine dahil olduğu 3. Ligde ilk iyi ve ondan sonraki yıllarda da yoluna bu logo ile yalnızca yeşil sarı olan renklerini yeşil maviye dönüştürerek devam etti. Rizespor’da il logo tadilatı 197 yılında yapılarak logo değiştirildi. Saha sonra 1985 ve 1991 yıllarında logo da değişime gidildi. Yanı 1975 yılında kuruluş logomuzdan vazgeçildi. Daha sonra çeşitli logolar kullanıldı. Gelinen noktada Rize’yi Rizespor’u daha iyi yansıtacak özümüzden koparmayacak ve profesyonel mantıkla hazırlanacak bir logo hazırlanmalıdır.

Not: Rizespor kuruluşu ve diğer konularda merak ettiklerinize 2008 yılında Rize Vitrini Ajans tarafından yayınlanan tarafımca kaleme alınan Bütün Yönleriyle Rize Spor Tarihi kitabıyla ulaşabilirsiniz…

Fatih Sultan KAR / İST.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE