• 09 Mayıs 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    9 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

RİZE KÜLTÜRÜNÜ ANLATACAK

-Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin 25-28 tarihleri arasında düzenlenecek olan festivalde Rize’nin tarihi ve kültürel yemek çeşitlerinin Sahil Parkında düzenlenecek etkinlik ile Türkiye ve Dünyaya tanıtılacağını belirterek “ Neden Rize kültürü başka illerde yaşatılmasın, yemek kültürümüz ve kültür ürünlerimizi tanıtım amaçlı böyle bir festival düzenliyoruz” dedi.

RİZE KÜLTÜRÜNÜ ANLATACAK

Mustafa BAYRAK

RİZE: 25-28 Ağustos tarihleri arasında Rize de düzenlenecek olan Gastro Rize festivalinde kültür ürünleri ve yörenin yemek kültürü tanıtılacak.

     Rize Belediyesi tarafından bu yıl 2 incisi düzenlenen Gastro Rize programı çeşitli etkinlikler ile tanıtılacak.  Konu ile ilgili olarak Rize Belediye Başkanı Ramada otel de düzenlediği basın toplantısında Gostro Rize kültürünün tanıtımı için iki aşamalı olarak çalışma yapacaklarını belirterek “ Rize kültürümüz ve kültür ürünlerimizi anlatacağımız ve tattıracağımız böyle bir festival düzenledik, Rize yemek kültürü ile zengin bir il, ilimizde ilçelerimiz ayrı kültürlere sahip, karma olarak ilk etapta yapacağımız Gastro Rize festivalinde tüm kültürümüzü yansıtacağız. Çeşitli bölgelerde bulunan Rizelileri bir araya getirerek öncelikle bilimsel bir panel ve çalıştay yapacağız, şu an sahil parkımızda hazırlıklar sürüyor ve burada kültürümüzü yansıtacak tüm ürünlerimiz yer alacak. Hamsi yemek çeşitlerinden, Kuymak, Lahana yemek çeşitleri, tatlılarımız, kuru fasulyemiz, Balık çeşitlerimiz, Sütlaç, kabak tatlıları, Pepeçura ve tüm yemek kültürlerimizi burada bulabileceğiz” dedi.

     Rize’nin zengin bir coğrafi kültüre sahip olduğunu belirten Belediye Başkanı Rahmi Metin “ 2000 rakımın üzerinde 150 dolayında yaylamız var, Çiçek çeşitlerimiz, Bal çeşitlerimiz, inek sütü ürünlerimiz ve zengin bir kültüre sahibiz, Rize olarak bu ürünlerimizi öncelikle ülkemizde yemek çeşitlerine katmak, Karadeniz mutfağının çeşitli illerde arzu edilmesini istiyoruz, Rize mutfağı marka haline gelmeli” dedi.

       Zengin bir kültür tanıtımı olacak

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin sahil parkında hazırlıkların devam ettiğini belirterek “ Burada eksiklerimizi görmüş olacağız, gelecek yıllarda bunu daha zengin bir hale getirmek istiyoruz. Sahil parkında yemek kültürümüzün yanı sıra tüm ürünlerimiz ve olmazsa olmazımız kültürümüz olan yöresel müzik konserlerimiz gün boyu sürecek, çeşitli sanatçılar festival boyunca bizlerle olacak” dedi.

         Köy köy araştırmalar sürüyor

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin yöresel çok sayıda yemek çeşidi bulunduğunu belirterek “ Yağışlı olan bölgemizde her türlü doğal bitki yetişmekte ve bölgemizde büyüklerimizin birçok bitkiyi değerlendirdiğini biliyoruz. Bunlar yemek çeşitlerimize yansımakta. Köylerimizde yapılan görüşmelerde tarihi yemek kültürlerimizi dinleyerek yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE