• 18 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    18 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

RİZE DOLGUSU RİSK ALTINDA

Rize İnşaat Mühendisleri eski başkanı Murat Yazıcı Rize de çok sayıda binanın risk altında olduğunu belirterek “ Kentsel dönüşümü beklemeden binada oturan ve bina sahiplerinin mutlaka önlem alması gerekiyor. Dolgu alanı üzerinde çok sayıda binamız maalesef risk altında ve bunların mutlaka boşatılması gerekiyor” dedi.

RİZE DOLGUSU RİSK ALTINDA

     Mustafa BAYRAK

RİZE: Rize İnşaat Mühendisleri eski başkanı ve Kent Konseyi Başkanı Murat Yazıcı dolgu alanı üzerindeki binaların yüzde 90 inin risk altında olduğunu söyledi.

    6 Şubat tarihinde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde meydana gelen büyük depremin ardından ülkede yapılan riskli bölgeler tartışmasına Rize İnşaat Mühendisleri eski başkanı Yüksek İnşaat mühendisi ve Kent Konseyi Başkanı Murat Yazıcı da katılarak Rize gerçeğini ortaya koydu.

        “ Rize risk altında”

İnşaat Mühendisi Murat Yazıcı açıklamasında “ Rize de yıllardır yaptığımız araştırmalar ve aldığımız KAROT numuneleri ile dolgu alanı üzerindeki binaların yüzde 90 inin risk taşıdığını tespit ettik. 1970 lı yıllar sonrasında başlatılan dolgu çalışmaları ile yeni bir mahalle oluştu. Eski Belediye Başkanı Ekrem Orhon ismini alan Mahallemiz tamamıyla risk taşıyor. Deniz dolgusu üzerinde bulunan bu mahallemizde yaptığımız çalışmalarda daha önce kat ittifakı olan ve 4 kat olarak belirlenen binalar bugün 8-10 kat olarak yükselmişler. Bunun yanında Çarşı Mahallesi Kültür Merkezi ile kentsel dönüşümün yapıldığı alan arasında 9 bin insanımız yaşamakta ve bu binalar maalesef çoğunlukla risk taşımakta” dedi.

       “Her şeyi devletten beklememek gerek”

Belediyelerin önceliğinde bina sahipleri ile anlaşmaya varılarak acılı yet durumuna göre KAROT testlerinde büyük risk taşıyan binaların bir an önce yıkılması gerektiğini belirten Yazıcı “ Bugün Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaşanan örnek, birçok ilimizde yaşanabilir, bunlardan biri de Rize ve ilimizde risk alanları çok” dedi.

     Belediye ve bina sahiplerinin el ele vererek dönüşümü yapabileceklerini belirten Murat Yazıcı “ İnsanlarımız her şeyi devletten bekliyor. Yaşanan acıların sorumlusu devlet gösteriliyor. Belediyelerimiz riskli binaları bilmekte, belediyeler öncülüğünde kentsel dönüşüm yapılabilir. Bugün ilimizde dolgu alanı üzerinde başlatılan kentsel dönüşüm riskli binaların yüzde 1 ini bile bulmamakta. Acil olarak boşaltılması gereken çok sayıda bina var ve mutlaka bunların boşaltılarak yıkılması gerekiyor” dedi

       “Bir yerden başlamak gerek”

Rize ilinin 4 üncü seviyeden 3 üncü riskli bölge seviyesine düştüğünü belirten Yazıcı “ Güneydoğu ile birlikte bizlerde sarsıntı yaşadık. İlimizde 4,5- 5 veya daha yüksek oranda bir deprem olması halinde dolgu alanı üzerinde bulunan binalar ile eski yapılmış binaların ayakta kalmayacağını söyleyebilirim. Şehir dolgu alanı üzerinde yüzde 95 dolayında bina yerle bir olur. Güneydoğu Anadolu bölgesi ile aynı akıbeti yaşarız. Bir an önce KAROT tahlili yapılan ve oturulmaz denilen binaların mutlaka boşaltılması gerek. Yarın çok geç olacaktır” dedi. 

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE