• 08 Mayıs 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    8 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

RİZE DE EUS ETKİNLİĞİ

--RTEÜ Tarafından 15-17 Eylül tarihleri arasında TGD Okulları ve Türk Gastroenterolaji tarafından A dan Z ye EUS etkinliği düzenlenecek.

RİZE DE EUS ETKİNLİĞİ

Şevki DERECİ

Tıp dünyasında hastalıkların tanı ve tespiti için her geçen gün yeni teknikler ve cihazlar geliştirilmektedir. İleri düzeyde imkân gerektiren bu tetkikler, gelişen ülkemizde birçok merkezde zaman içinde yapılır hale geldi.

 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü, RTEÜ Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı ve Türk Gastroenteroloji Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen “TGD Okulları Rize Akademisi Gelişim: A’dan Z’ye Endoskopik Ultrasonografi (EUS)” etkinliği 15-17 Eylül 2023 tarihleri arasında ilimizde gerçekleştirilecek.       

    RTEÜ den yapılan açıklamada “Teorik ve pratik eğitimin birlikte verileceği bu okulda ülkemizin çok değerli bilim adamları genç meslektaşlarına bilgi birikimlerini aktaracaktır. Yeterli eğitim ve tecrübe sonrasında endoskopik ultrasonografi Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalında hastaların tetkik ve tedavisinde yerini alacaktır” denildi.

    Açıklamada “Endoskopik ultrasonografi tıbbi bir ileri görüntüleme yöntemidir. Ultrasonografi ile endoskopi tekniklerinin bir kombinasyonunu içerir. Bu prosedür, vücut içerisindeki organları ve dokuları daha ayrıntılı olarak değerlendirmek için kullanılır. Geleneksel ultrasonografinin aksine, EUS bir endoskopik cihazın vücut içine sokulmasıyla gerçekleştirilir. Bu cihaz, ucunda bir ultrason probu bulunan ince ve esnek bir tüpten oluşur. Prob, organların ve dokuların yüksek çözünürlüklü görüntülerini üretebilmek için ses dalgalarını kullanır. EUS'un avantajlarından biri, ultrason probunun organların yakınında olduğu için daha yüksek bir çözünürlük ve ayrıntı sağlamasıdır.  Endoskopik ultrasonografi; yemek borusu kanseri, mide kanseri, rektum kanseri, safra yolu kanseri, pankreas kanseri tanısı, biyopsi alınması, kanserin erken evrede saptanması, ameliyat sonrası takipte nüks bulgularının araştırılması, rektum etrafındaki komşu organlarda (prostat, mesane, vajina) lenf bezlerinde ve damarlarda kanser tutulumunun incelenmesi ve tümörün derecesinin (T1, T2, T3, T4) belirlenmesi, karın içi lenf bezlerinden biyopsi alınması gibi durumlarda etkili bir yöntemdir. Bazı kanser türlerinde ağrı palyasyonu için de kullanılır.

Sindirim sistemine ilişkin hastalıkların teşhisinde en büyük yardımcı endoskopik yöntemler olsa da bazı durumlarda gizlenen kitle ve lezyonlar belirlenemeyebilir. Fakat endoskopi ve ultrasonografinin tek bir cihazda birleştirilmesiyle elde edilen endoskopik ultrasonografi ile sindirim sisteminin hastalıkları görüntülenebilir, biyopsi alınabilir, tedavi edici girişimsel işlemler yapılabilir” denildi.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 1
    ALKIŞ
YORUM EKLE