• 05 Mayıs 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    5 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Pişman olacağımız iş yapmak istemiyoruz

-Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin kentsel dönüşümde hata yapmak istemediklerini belirterek” Çok detaylı çalışmalarımız devam ediyor, yapacağımız kentsel dönüşümde geriye dönüş pişmanlık duymak istemiyoruz. Tüm detayları ile uzun süredir çalışıyoruz, TOKİ ise bir an önce başlamak istiyor” dedi.

Pişman olacağımız iş yapmak istemiyoruz

     Mustafa BAYRAK

RİZE: Ticaret Borsası Salonunda yapılan 5 inci Gündem Rize programında Kentsel dönüşüm detayları görüşüldü.

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı, Belediye Başkanı Rahmi Metin, AK Parti İl Başkanı İshak Alim ve STK Başkanlarının katıldığı 5 inci Gündem Rize programında TOKİ tarafından yapılacak olan Kentsel dönüşüm görüşüldü.

     Toplantı öncesinde açıklama yapan AK Parti Rize Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı “ İç sorunlarımızın yanında diş sorunlarımız daha büyük, Orta doğudaki gelişmeler elbette bizi ilgilendiriyor. Burada yaşanan olaylara kayıtsız kalmamız mümkün değildi.  Hükümet olarak 3 tane hayatı operasyon yaptık.  15 Temmuz ülke için kara bir gün ve bu olay sonrasında 160 Generalimiz görevden alınmasına rağmen 24 Ağustos 2016 günü Fırat kalkanı operasyonu yaptık. Ardından Zeytin dalı operasyonu ile terör odaklarını temizlemeye çalıştık, son olarak ise 9 Ekim tarihinde ise Barış harekatını gerçekleştirdik. Tabii bunları yapmak için güçlü olmamız gerekiyordu, operasyonlarda kullanmamız gereken silahları kullanamıyorduk, Türk silah kuvvetleri yüzde 70 dışa bağımlıydık ve hükümet olarak bu bağımlılığı yüzde 70 ten yüzde 30 a indirdik. Bu büyüklüğü sağlamamış olsaydık bu operasyonları yapamazdık” dedi.

    Akdeniz de koku alındı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı Akdeniz de alınan petrol ve doğal gaz kokusunun bazı ülkelerin iştahını kabarttığını belirterek “ Bu olaya sessiz kalamazdık ve ülke olarak oraya girdik,  Libya ile yaptığımız görüşmelerde de o bölgeye giriyoruz” dedi.

     Lojistik üst seneye ihale edilecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı Lojistik üs ile ilgili yapılan yalan yanlış haberlerin doğru olmadığını belirterek “ Lojistik üs için her şey hazır, bazı kişiler yalan haberlerle bu işi baltalatamaya çalışıyor. Lojistik üs 2020 yılı programına alınacak. Rıhtım kısmı devlet tarafından yapılacak ve üst kısmı yap işlet devret modeli ile yapılacak” dedi.

      METİN “ Hata yapmak istemiyoruz”

Kentsel dönüşüm konusunda bilgi veren Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ise 23 dönümlük alanda yapılacak olan kentsel dönüşümün denize dikey 8 bloktan oluşacağını belirterek “ Alt katları restoran ve iş yeri olarak yapılacak, üst katlar ise Cafe olarak yapılacak, derinlik genişlikten biraz daha fazla olacak, burada 123 iş yeri olacak. projeye daha fazla zaman ayırmak istiyoruz. Burada 40 bin metre kare ofis alanları olacak.16 bin metre kare düşüş oluyor, bunun nedeni ise Meteler kavşağının genişletilmesi. Kentsel dönüşüm sonrasında Deniz Caddesi üzerinde oturma alanları ve çocuk parkları olacak. Yine yapılacak olan iş yerlerinde 2 kat bodrum yapılacak ve bu bodrum katlar için işletme sahiplerinden ücret alınmayacak. Bu projeyi aceleye getirmek istemiyoruz. TOKİ Hemen başlamak istese de tüm detayları düşünmek zorundayız” dedi.

     İsteyen ev alabilecek

Yağlıtaş Mahallesinde 250 dönüm arazı kamulaştırma çalışmalarının yapıldığını belirten Belediye Başkanı Rahmi Metin “ Yağlıtaş mahallesinde yapacağımız 7-800 konuttan isteyen vatandaşlarımız alacakları para karşılığında bir veya birkaç daire alabilirler” dedi.

      Ekrem Orhon Mahallesinin risk altında olduğunu belirten Metin “ Tüm mahalleyi birlikte yapmak zor, o nedenle zamana yaymak lazım, 175 dönümlük bir alan üzerinde bulunan Ekrem Orhon Mahallesinde 800 dükkân ve 3 bin konut bulunmakta, bunları birlikte yapmak zor, Engindere mahallesinde ve Yağlıtaş ta kamulaştırdığımız alanlara arzu edilirse burada yaşayan insanlarımız ev alabilecek.  Toplam 7-8 bin konut yapmak lazım” dedi.

     Gelirimizin yüzde 60 i personele gidiyor

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin göreve geldiğinde 1022 personel bulunduğunu belirterek “ Emekliliği gelenleri emekliye ayırıyoruz. Şu ana kadar 42 kişi emekli oldu. Gelirimizin yüzde 60-65 i personelimize gidiyor. Her gün 15 mahallemizde çalışmalarımız var. Sahilde ise yeni çalışmalarımız olacak ve 5 adet daha tesis yapacağız, bu tesisler Boğaz Mahallesinden İslampaşa arasında olacak. Su taşkınlarına karşı  dere yataklarımızı genişletiyoruz ve bunun ilk örneğini Ekrem Orhon Mahallesinde yaptık ve 1,5 metre genişlikte olan dere yatağını 2,5- 3 metre olarak yaptık, artık su baskınlarına karşı önlemler almamız gerekiyor. Esnafımız zor durumda kalmamalı” dedi.

      Su sorunumuz var

Suyla ilgili sorunlarımız var, 35-40 yıl önce yapılan su boruları artık cevap vermiyor ve sürekli patlıyorlar, bu nedenle Gündoğdu mahallemize zaman zaman su veremiyoruz. Andondan su çıkışı 2800 metre küp, bunun 1400 ile 1500 metre küpü ancak geliyor, su da kaçaklar var, su için göletler yapmamız gerekiyor. Suyun kesilmesi ile birlikte depolarımızda bulunan su ancak 12 saat yeter” dedi.

     Temizlik bizden destek halktan olmalı

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin 0 atık projesini hayata geçirdiklerini belirterek “ Temizlik bizden, temiz tutmak sizden, bunun için halkın desteği gerek, yakın bir tarihte yerlere çöp atanlara ceza uygulayacağız, hatta sigara izmaritlerini bile yere atanlara cezalar uygulanacak” dedi.

     Atatürk caddesinde ceple iyileştirme çalışmaları yapacaklarını belirten Metin “ Bu konuda çalışmalarımız var. Yine Deniz dolgusu yaparak buralarda bazı tesisler düşünüyoruz” dedi.

      2010 model altı minibüs çalışmayacak

Şehir içinde 2010 model minibüs altında eski minibüslerin çalışamayacağını belirten Metin “ Akıllı kart sistemine geçeceğiz. Belediye olarak akıllı kart sistemi ile minibüsler çalışacak,  15 ay üzerine dolmuşlara zam verdik. Dolmuşların tümünde kılıma sistemi olacak ve tüm dolmuşlarda kamera sistemi mutlaka olacak” dedi.

      Toplantıda STK başkanları Kentsel dönüşüm ve Belediye çalışmaları hakkında çeşitli sorular sordular. AK Parti İl başkanlığı tarafından düzenlenen 5 inci Gündem Rize programının 6 incisinin 18 Nisan 2020 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE