• 19 Mayıs 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    19 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Organik tarim a gübre hazirli?i

-Çay i?letmeleri Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu Organik tarima geçi?in ba?ladi?ini Çay için organik gübre hazirli?inin sürdü?ünü söyledi.

Organik tarim a gübre hazirli?i

ÇAYKUR Genel Müdürlü?ü tarafindan organik çay tarimi için yürütülen organik çay gübresi ile ilgili çali?malarin de?erlendirilmesi ve gelinen son durumla ilgili bilgi ali?veri?inde bulunmak için ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu ba?kanli?inda bir toplanti düzenledi.

ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu’nun ba?kanlik etti?i toplantiya ÇAYKUR Genel Müdür Yardimcilari Süleyman Pinarba?, Yunus Kaldirim, Dr. Turgay Turna, Çay Tarim Dairesi Ba?kani Süleyman Bekar,  Atatürk Çay ve Bitki Kültürleri Ara?tirma Müdürü Ali Kabao?lu, ?ube müdürleri, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanli?i, Toprak Gübre ve Su Kaynaklari Merkez Ara?tirma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. ?brahim Hakki Güçdemir, Karadeniz Tarimsal Ara?tirma Enstitüsü Toprak ve Su Kaynaklari Bölüm Ba?kani Dr. Gülen Özyazici, Bitki Besleme Tarimsal Mekanizasyon Ve Enerji Daire Ba?kanli?i Mühendisi Esin Mertol ve Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara?tirma Görevlisi Prof. Dr. Gülen Özyazici katildi.

Tamamiyla çay çöpünden ve organik katki maddeleri kullanilarak üretilen ve deneme yapilmak üzere ÇAYKUR Atatürk Çay ve Bitki Kültürleri Ara?tirma Müdürlü?ündeki deneme bahçelerindeki çay plantasyonlarina uygulanan organik çay gübresi hakkinda, Gida Tarim ve Hayvancilik Bakanli?i, Toprak Gübre ve Su Kaynaklari Merkez Ara?tirma Enstitüsü Müdür Vekili Dr. ?brahim Hakki Güçdemir yapti?i konu?mada, gübrenin uygulanmasina yönelik sorunlarin çözümlenmesi için çali?malar yapilmasi gerekti?inin altini çizdi. Güçdemir; “Biz yapti?imiz çali?malarda bir organik gübre formülü üzerinde çali?ildi?ini gördük. Epede yol alinmi? ba?arili sonuçlar elde edilmi? önemli olan burada bu gübrenin uygulanma ?eklidir. Çay plantasyonlari gezdi?imizde gördük ki normal kimyasal gübrenin dahi uygulanmasinda problemler var. Bu gübreden gerekli faydanin sa?lanabilmesi için bunun muhakkak toprakla kari?masi gerekir. Bunun içinde ne gibi çözümler bulabiliriz bu noktada ortak bir toplanti yapip ortak görü? olu?turmak istiyoruz.” Derken Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Ara?tirma Görevlisi Prof. Dr. Gülen Özyazici ise kaliteli ve dünya da kabul gören bir çay için öncelikle topra?in iyile?tirmesi gerekti?ini belirtti. Prof. Dr. Özyazici;  Gerçekten çay tarimi bizim için olmazsa olmazimiz mutlaka bunu sadece ülkemiz için de?il ülkemiz sinirlari di?inda da Türk Çayi markasini kabul ettirmek ve onlara satmak istiyoruz onun içinde en önemli olan üretti?imiz çayin kalitesini arttirmak kaliteyi arttirma noktasinda da yeti?tirme tekniklerinin iyi bir düzeye gelmesi gerekir. Bunu iyile?tirmenin yolu da organik gübre kullanmaktir bizim için ?u anda organik gübre noktasinda bir sikintimiz yok sizlerin deste?iyle bu gübrenin üretilmi? olmasi son derece önemli “ Dedi.

Toplantidan sonra bir organik gübre ve bölgenin organik tarima açilmasi ile ilgili bir açiklama yapan ÇAYKUR Genel Müdürü ?mdat Sütlüo?lu, yapilan çali?manin çok önemli oldu?unu ve bu yil yapilan denemelerle daha da somut sonuçlar alacaklarini belirtti. Genel Müdür ?mdat Sütlüo?lu; “ Bizim için çok önemli bir proje ve bunu en kisa zamanda hayata geçirmek istiyoruz. Dünyanin en güçlü ürünü organik çayi bütün dünyaya ve tabi ki öncelikli olarak da kendi insanimiza sunmak istiyoruz ve ayni zamanda bölgemizde organik bölge yapmak gibi bir amacimiz var bu çok büyük bir proje çok önem verdi?imiz bir proje. Üniversite hocalariyla ara?tirma enstitüleri ile uluslararasi bazi kurulu?larla birlikte yürüttü?ümüz bir çali?malardir güzel mesafeler aldik in?allah bu sene daha somut sonuçlarini görece?iz.” Dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE