• 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    27 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

ORMANCILIK GÜNÜ ARTVİN DE KUTLANDI

Artvin'de Dünya Ormancılık Günü kutlamaları kapsamında fidan dikimi gerçekleştirildi

ORMANCILIK GÜNÜ ARTVİN DE KUTLANDI

Bayram SARAYOĞLU

Artvin'de "21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası" dolayısıyla fidan dikimi gerçekleştirildi.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce Artvin- Yusufeli kara yolunun 20. kilometresi Zeytinlik köyü mevkiindeki Çoruh Nehri Vadisi'nde düzenlenen etkinlikte, 10 dönüm alana sedir, zeytin, fıstık çamı, badem, zakkum, ayva, incir, kızılcık, nar, ateş dikeni, elma, ceviz, dut, kayısı, armut, yeni dünya, mandalina ve limondan oluşan 800 fidan dikildi.

Vali Cengiz Ünsal, burada yaptığı konuşmada, dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından ormanlara gerekli önemin verilmesi noktasında 21 Mart Dünya Ormancılık Günü'nün önemli olduğunu söyledi.

Vali Cengiz Ünsal konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Dünyanın en önemli yenilenebilir doğal kaynaklarından biri olan ormanlara gerekli önemin verilmesine dikkat çekmek maksadıyla 21 Mart “Dünya Ormancılık Günü” ve 21-26 Mart tarihleri arasında “Orman Haftası” olarak kutlanmaktadır.

 Ülkemizde 1975 yılından itibaren kutlanmaya başlayan Dünya Ormancılık Günü ile Orman Haftası; ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı, daha yaşanabilir kılmak için bir farkındalık oluşturma ve bu amaçla yeni fidanları toprakla buluşturmaya olanak sağlamaktadır.

 Bu haftayı; gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu hatırlama ve hatırlatma günü olarak da değerlendirmeli ve ormanlarımızı, geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin bizlere emaneti olarak görmeliyiz.

 Ormanlarımıza, Peygamber Efendimizin 'Yarın kıyamet kopacağını bilseniz, elinizdeki fidanı dikiniz' hadisine uygun olarak sahip çıkmak bizim manevi değerlerimizin gereğidir.

Ormanlar bir ülkenin akciğeri, yaşam kaynağı ve en değerli hazinesidir. Oksijenimizi üreten, su varlığımızı ve topraklarımızı koruyan, binlerce çeşit canlıya yuva olan, hava kirliliğini önleyen ve daha nice faydasıyla eşsiz bir doğa harikası olan ormanlarımız, en önemli yer üstü kaynaklarımızdan biridir.

Ülkelerin gelişmişlik seviyesinin ve yaşam kalitelerinin ölçülmesinde; ekonomi, eğitim, sağlık, güvenlik gibi başlıklar ile birlikte çevre konusu da önemli yer tutmaktadır.

 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ormansız bir yurt, vatan değildir.” sözünden hareketle yeşilin her tonuyla toprağa hayat, canlılara nefes olan ormanlarımızı çoğaltarak gelecek nesillerimize yeşil bir memleket bırakmak için çok uzun bir süreç ve emek sonucunda oluşan ormanlarımızı korumak hepimizin ortak görevidir.                                                                            Unutmayalım ki; ağacıyla, ormanıyla, taşıyla, toprağıyla bu cennet vatan hepimizindir.

 Bu kapsamda ülkemizde son yollarda pek çok alanda olduğu gibi ağaçlandırma çalışmaları, orman varlığının korunması ve ağaç sayısının artırılması konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın himayesinde çok büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Ülkemiz, en çok ağaçlandırma yapan ülkeler arasında Avrupa'da ilk, dünyada 4'üncü sıradır.                                  Cennet vatanımızın en yeşil illerinden olan Artvin’imizde de bu alandaki çalışmalara yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. Bu bağlamda; Türkiye yüzyılını kutladığımız 2023 yılı içerisinde İlimiz genelinde 800 bin adet fidan dikilmiş olup,2024 yılı içerisinde ise 1 milyon adet fidanı toprakla buluşturmayı hedeflemekteyiz.

 Bu duygu ve düşüncelerle; başta Artvin’imizde ve ülkemizde olmak üzere; ağaç, çevre ve orman hassasiyetinin arttırılmasına katkı sağlayacağına inandığımız 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası’nın hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, Orman ile ilgili birimlerde özveriyle çalışan bütün personelimize çalışmalarında üstün başarılar diliyorum.” dedi.

Artvin Orman Bölge Müdürü Mimar Sinan Özkaya ise gelecek nesillere bırakılabilecek en değerli ve en paha biçilmez mirasın uygarlığın en temel göstergesi olan ağaç ve orman varlığı olduğunu kaydetti.

Şavşat halk oyunları ekibinin gösteri sunduğu etkinlikte konuşmaların ardından fidanlar toprakla buluşturuldu.

Programa, Artvin Belediye Başkanı Demirhan Elçin, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Mustafa Sıtkı Bilgin, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Adatepe, İl Jandarma Komutanı Mehmet Çelik, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE