• 05 Mayıs 2024 Pazar
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    5 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Nöropsikiyatri Alanında Türkiye’ye Örnek Proje

Rize İl Sağlık Müdürlüğü'nün Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından desteklenen “Rize İl Sağlık Müdürlüğü Mental ve Nöropsikiyatrik Ruh Sağlığı Hizmetleri Eğitim ve Danışmanlık Projesi ” Adalet Bakanlığı Rize Personel Eğitim Merkezi'nde 26 mesleki personelin katılımıyla başladı.

Nöropsikiyatri Alanında Türkiye’ye Örnek Proje

     Kenan AKYÜZ

Ülkemizdeki kalkınma ajanslarınca desteklenen bu alandaki ilk proje mahiyetinde olan ve Sağlık Müdürlüğü nöropsikiyatrik alanda büyük bir güç kazandıracak ve Türkiye’ye örnek olacak olan eğitimin açılış programı gerçekleştirildi.

Açılış törenine Adalet Bakanlığı Rize Personel Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Mustafa Sever, Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, Nörometrika Psikofizyoloji ve Nöropsikoloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emeritus Prof. Dr. Sirel Karakaş, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Rize Temsilcisi Fatih Özdemir, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiçek Hocaoğlu, Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğrt. Üyesi Yüksel Sümeyra Naralan, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Vekili Dr. Mehmet Halit Baykal,

Rize Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ayşe Avcı ile ilgili şube müdürleri ve personeller katıldı.

Nöroloji ve ruh sağlığı alanında hizmet sunan psikiyatristler, nöroloji uzmanları, psikiyatri asistanları, psikologlar ve çocuk gelişimcilerin katılacağı “Nöropsikolojik Testler Eğitimi” kuramsal ve uygulamalı olmak üzere 6 gün toplam 48 saatlik sertifikalı eğitim programlarına katılım sağlayıp testleri uygulayıcı sertifikaları almaya hak kazanacak.

Neurometrika-ED/AG yükleniciliğinde Prof. Dr. Sirel Karakaş koordinasyonunda Prof. Dr. Emel Erdoğan Bakar ve Doç. Dr. Elvin Doğutepe tarafından düzenlenecek eğitim programı ile katılımcı meslek personelleri “Stroop Testi TBAG Formu, İşaretleme Testi, Görsel İşitsel Sayı Dizileri Testi B Formu, Sayı Dizisi Öğrenme Testi, İşitsel Sözel Öğrenme Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Raven Standart Progresif Matrisler Testi, Çizgi Yönünü Belirleme Testi ve Boston Adlandırma Testi” sertifikalarını almaya hak kazanacaklar.

İlimiz sağlık tesislerinde hali hazırda uygulanamayan Nöropsikiyatrik Testler Eğitimi gerçekleştirilecek proje sayesinde il genelindeki tüm mesleki çalışanlara verilecek sertifikalı eğitim ile uygulanabilecek, bu nedenle vatandaşlarımızın il dışına veya özel sağlık kuruluşlarına başvurmalarına gerek kalmayacak.

     MALİ KÜFLETİN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Test uygulanan bireylerin erken tanı alması ile birlikte erken tedavi uygulanabileceği için vatandaşların tedavisi için uygun klinik, uygun psikiyatrik muayene veya destekleyici hizmetler vb. arayışlara girmek zorunda kalmayacağı ve bunun için de ailelerimize bir mali külfet oluşturmasının önüne geçilebileceği düşünülmekte.  Nöropsikolojik testlerin ilimizde uygulanması ile beraber bu testin sonucunda oluşan rapor ile özellikle demans, deliryum, depresyon gibi hastalıkların ayırıcı tanısı ve unutkanlık sorunu hangi alanlarda ve ne ağırlıkta olduğu konusunda bilgi sağlanabilecektir. Hekimlerimizin hastalara dair tedavi, yönlendirme ve takip süreci konusunda önemli katkı sağlayacaktır. Bu testin uygulanması psikiyatri, nöroloji ve beyin cerrahi alanlarının birbiri ile eşgüdüm halinde çalışmasında büyük fayda arz edecek. Bahsedilen test mesleki çalışanlarımız mesleki hayatlarınca boyunca uygulayabilir olabileceklerinden dolayı başta ilimize olmak üzere bölgemize ve ülkemize sürdürülebilirlik açısından büyük oranda katkı sağlayacak..

       TEPE “ ÖNEMLİ BİR ADIM”

Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe ise, “Bugün burada ilimiz için son derece hassas ve elzem bir eğitim için toplandık. Ülkemizin yetiştirdiği nadide bilim insanlarından Emeritus Prof. Dr. Sirel Karakaş Hanımefendiyi ilimizde konuk etme lütfuna eriştik. Sevgili sağlık çalışanlarım, nöropsikolojik test bataryasının ülkemize standardizasyonunu gerçekleştiren sevgili hocamızdan bire bir eğitim alma fırsatına eriştiniz. Bu fırsatın ne kadar önemli olduğunu eminim ki farkındasınız. 6 gün sürecek eğitim boyunca bu programdan maksimum fayda ile ayrılmanızı ve kendinizi geliştirmenizi temenni ediyorum. Projemize destek veren ve bizleri onurlandıran Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na ve DOKA Rize temsilcisi sayın Fatih Bey’e teşekkürlerimizi sunuyoruz. Son olarak da her zaman yanımızda olan ve desteğini esirgemeyen Adalet Bakanlığı Rize Personel Eğitim Merkezi Başkanı sayın Necati Kurçenli’ye teşekkürlerimizi borç biliriz. ” diye belirtti.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE