• 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    20 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Meslek ve tarım kursları start aldı

-Rize Milli Eğitim Müdürü Engin Emen Tarım İl Müdürlüğünce yürütülecek olan proje kapsamında yöresel ürünler ağırlıklı olmak üzere mesleki eğitimlere ağırlık verileceğini belirtirken Tarım İl Müdürü Murat Genç ise ortaklaşa meslek okullarında tarım dersi vereceklerin ve bunun uygulamalı olacağını söyledi.

Meslek ve tarım kursları start aldı

      Esin BAYRAK

RİZE: Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa yapacakları çalışmalar Rize de start aldı.

      Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından imzalanan ortak protokol kapsamında Rize de her iki müdürlük çalışmalarına başladı. Rize Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesinde düzenlenen basın toplantısında Rize Milli Eğitim Müdürü Engin Emen ve Tarım İl Müdürü Murat Genç katıldı.

    Rize milli Eğitim Müdürü Engin Emen “ İlimizde Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı 22 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 4 Çok Programlı Anadolu Lisesi 1 Güzel Sanatlar Lisesi 1 Spor Lisesi ve 2 Mesleki Eğitim Merkezi olmak üzere toplam 30 eğitim kurumu bulunmaktadır. Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizde 33 aktif alanımızda toplam 6954 öğrenci eğitimlerine devam etmektedir. Alanlarımızdan Sağlık Hizmetleri 1230 öğrenci, Yiyecek İçecek Hizmetleri 575 öğrenci ve Denizcilik alanlarında 503 öğrenci eğitim görmektedir. Bu üç alan ilimizde en çok öğrencilerimizin rağbet ettikleri alandır. Bakanlığımızın Mesleki Eğitim Kanununda yaptığı değişiklik ile her Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine Mesleki Eğitim Programı açılmış ve öğrencilerimiz 1 gün okulda teorik eğitime alınırken 4 gün işletmede çalışacakları bir sistem öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur. Bu kapsamda 10 Haziran 2022 Cuma günü itibariyle ilimiz genelinde 856 Çıraklık öğrenci sayısına ulaşılmıştır. Bu kapsamda öğrencilerimiz eğitim sonunda Meslek Lisesi Diploması, İş Yeri Açma belgesi ve Ustalık Belgesi sahibi olmaktadırlar. Bu kapsamda ilimiz genelinde 24 Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimizin katılımlarıyla 58 etkinlik yapılmış etkinlik 82 okulda gerçekleştirilmiş ve etkinlikten 3776 öğrenci faydalanmıştır. “Meslek Liseliler Ailelerle Buluşuyor” projesinde ise ilimiz genelinde 26 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizde 266 etkinlik yapılmış etkinliklere 917 öğretmen, 2247 öğrenci katılmıştır. Etkinliklerde 1887 haneye ulaşılmış ve 3882 kişi bu etkinliklerden faydalanmıştır. Bakanlığımız tarafından Ekrem Orhon Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Roll Ekmek Fırını ve tüm teçhizatının kurulumu yapılmış olup ekmek üretimi yapmaya ve dağıtıma hazır hale getirilmiştir.

Tevfik İleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tüm aşamaları ile tohumdan bardağa kadar çay üretimi yapılacak altyapı ve fabrika mevcuttur. Bu tesis günlük 4 ton yaş çayı işleyecek donatıma sahiptir. Yıllık baz da ise yaklaşık 24 ton kuru çay üretim kapasitesine sahiptir. Buradaki en dikkat çekici nokta ise bu üretimin tüm aşamaları bu okulumuzda gerçekleştirilmekte paket çay olarak kullanıma sunulmaktadır” dedi.

     Nitelikli insan yetiştirmek istiyoruz

Emen açıklamasında “Bu doğrultuda, Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirerek tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 01.06.2022 tarihinde iş birliği protokolü imzalamıştır. 2021-2022 eğitim-öğretim yılında; Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı ile Laboratuvar Hizmetleri alanlarında Millî Eğitim Bakanlığı uhdesinde 123 okul, 9.309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsamına alan bu protokol ile;  Alan öğretmenlerinin, ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye/laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenecek. Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak” dedi.

       Özümüze döneceğiz

Rize Tarım İl Müdürü Murat Genç ise “ Ortaklaşa yürüteceğimiz proje kapsamında tarım sektöründe nitelikli insan yetiştireceğiz. Bu konuda Ziraat Mühendisleri odaları, Ziraat Odaları ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte ortaklaşa çalışacağız, bu çalışmalar Meslek okullarında yapılacak ve uygulamalı derslerde amacımız geleceğin tarım sektöründe nitelikli eleman yetiştiriciliği olacak” dedi.

     

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE