• 20 Nisan 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    20 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Meslek kanunu mutlaka çıkmalı

-Rize Eğitim-İş Şube Başkanı Hamza Kutay yaptığı açıklamada “ Öğretmenlerin sosyal haklarını düzenleyecek, öğretmenlik meslek kanununun mutlaka çıkması gerek” dedi.

Meslek kanunu mutlaka çıkmalı

     Dilek ONAY CAN

RİZE: Eğitim- İş Sendikası Rize Şube Başkanı Hamza Kutay öğretmenlerin sosyal ve mesleki kanununun mutlaka hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

        Hamza Kutay yaptığı açıklamada “Öğretmenlere toplumda hak ettikleri saygı ve değeri kazandıracak, ekonomik ve sosyal haklarını düzenleyecek, yetiştirilme ve çalışma şartlarını belirleyecek bir “Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ihtiyaç olduğu muhakkaktır. Hiç kuşkusuz bu kanun hazırlanırken eğitim hizmet kolunun içinde yer alan tüm eğitim emekçilerinin haklarının da yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.  Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşkilat yapısı ve eğitime dair kanun ve kararnameler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, bir dizi yönetmelik ve genelgelerdeki mevzuat karmaşasının sonlandırılması adına da bir ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’na ihtiyaç vardır” dedi.

         Kutay açıklamasında “Ülkemizde eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesine paralel olarak toplu görüşme ve toplu sözleşme süreçlerinde elde ettikleri hakların ne yazık ki yeterli düzeyde olmaması nedeniyle başta öğretmenler olmak üzere tüm eğitim emekçilerinin ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmasına yönelik taleplerinde son zamanlarda ciddi oranda artış olduğu görülmektedir.

Türkiye’de 5 Ekim 1966 tarihinde ILO-UNESCO ortak belgesi olan “Öğretmen Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararlarını yerine getirme noktasında yeterli çalışmaların yapılmamış olması da öğretmenlerin durumlarını iyileştirecek yasal değişikliklere ihtiyaç olduğu düşüncesini güçlendirmektedir.

Yukarıda ifade ettiğimiz gerekçeler doğrultusunda, oluşan ihtiyaca istinaden siyasi partilerimiz de yıllardır seçim bildirgelerinde “Öğretmenlik Meslek Kanunu ”nu gündeme getirmiş olsalar da kanun taslağı Meclis gündemine henüz taşınmıştır. Meclis’e gelen kanun teklifinin getirilme ve hazırlanma aşamaları ise katılımcılıktan uzak, kamuoyundan habersiz şekilde tamamlanmıştır. 20. Milli Eğitim Şurası’nda Cumhurbaşkanı’nın söylemi üzerinden sadece 1 ayda ve eğitimin hiçbir paydaşına danışılmadan hazırlanan taslağın, içinde barındırdığı belirsizliklerle de alelacele bir metinden ibaret olduğu görülmüştür” dedi.

Eğitim-İş olarak altını çiziyoruz, söz konusu kanun teklifinin eğitimde yaratacağı tahribat sadece eğitim emekçisini değil, ülkesi için aydınlık düşler kuran her yurttaşı ilgilendirmektedir. Çünkü kanun teklifi: Okuldaki çalışma barışını bozacak, öğretmenleri kendi arasında performans adı altında ayrıştıracak, öğretmenler odasını bölecek niteliktedir. Öğretmeni veli ve öğrenci gözünde de ayrıştıracaktır. Öğretmene dair haksızca iyi öğretmen-kötü öğretmen ayrımı oluşacak, bu ayrım okulun öğrencisinden velisine kadar tüm öznelerini bölecektir. Bu kadar kapsamlı ve eğitim sistemini kökünden değiştirecek bir düzenlemenin, eğitimin tüm paydaşlarının fikri alınarak hazırlanması tüm ülkenin sorunudur. Öğretmenliği değersizleştirecek, eğitimi niteliksiz eştirecek, okulu tümüyle bölecek bu kanun teklifinin geri çekilmesi ve doğru bir kanun teklifi hazırlanması için toplumun tüm unsurları olarak omuz omuza vermek zorundayız. Her yurttaşı öğretmenine, çocuğunun geleceğine, milli eğitime sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE