• 24 Nisan 2024 Çarşamba
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    24 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Kurum yatırımları denetledi

Bakan Kurum Rize'deki Yatırımları İnceleyerek çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Kurum yatırımları denetledi

Fikret KARABULUT

RİZE: Bir günlük ziyaret için geldiği Rize de Ayder yaylası ile kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı çalışmalar hakkında bilgiler alarak Rize den ayrıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1 günlük ziyaret için Rize'ye gelerek Ayder'deki kentsel dönüşüm çalışması ve Rize Belediye Blokları kentsel dönüşüm çalışmasını yerinde inceledi. Bakan Kurum, beraberinde Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Rize Valisi Kemal Çeber, AK Parti Rize Milletvekilleri Osman Aşkın Bak ve Muhammed Avcı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, siyasi parti temsilcileri, ilgili kamu kurum amirleri ve diğer yetkililerle Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'na gelerek yürütülen çalışmaları inceledi.

Ayder de vatandaşlarla görüşen Kurum, Ayder'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin talepleri dinledi.

Bakan Kurum, yapımı tamamlanan evleri gezdikten sonra gazetecilere, Ayder Yaylası'nda, doğal alanların korunması amacıyla çevre ve doğa koruma projesi yürüttüklerini söyledi.

Buradaki tüm doğal güzellikleri korumak, yaylayı bir dünya markası haline getirmek adına gayret gösterdiklerini dile getiren Kurum, Ayder Yaylası'nı yenileme projesini etaplar halinde yürüttüklerini ifade etti.

Bakan Kurum, "Altyapıyı tamamlamaya müteakip apart otellerimizin inşasını gerçekleştiriyoruz. 52 odalı apart otelimiz, 76 odalı termal otelimizin inşası devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde buraların inşasını gerçekleştirmiş olacağız." diye konuştu.

Vatandaşları dinleyen Kurum "Vatandaşlarımızın taleplerini de aldık. Vatandaşımızı mağdur etmeden, onların taleplerini alarak, istişare ederek bu projeyi yürüyoruz. Buraya her yıl binlerce kişi geliyor. Bu trafik yükünden ve araçlardan dolayı bölgede gezme imkânı yok. Bu nedenle Ayder'in girişinde otopark inşaatımız var, yüzde 40 seviyelerine geldi ve önümüzdeki yılın ilk aylarında burayı tamamlayacağız. Buraya gelen vatandaşlarımız, araçlarını güvenli alana park ederek, ringlerle bölgeye gelecek ve trafik yükü olmadan Ayder'i gezecekler. Toplamda 160 yapıyı, yeni alanlara taşımak suretiyle önemli bir dönüşümü yürütüyor olacağız." Dedi.

Ayder'e, Çevre Koruma Projesi kapsamında arıtma tesisi inşa ettiklerini bildiren Kurum, "Burası da Ayder'e hizmet ediyor, atık sular arıtılıyor. Buradaki ekolojik yaşamın sürmesi ve doğanın korunması adına bu projemiz de faaliyete geçmiş oldu." dedi.

Kurum, burada imar barışını suiistimal eden 118 yapı olduğunu, bunların 46'sının yıkımını gerçekleştirdiklerini kaydederek, şunları söyledi: "Bu kapsamda hayal ettiğimiz Ayder'i, yemyeşil ormanlarıyla masmavi gölleri, dereleri, ırmaklarıyla gelecekler nesillere aktarmaktır. Bu bölgede yine salıncaklar vardı, yaklaşık 22 bin metrekarelik alanı kesin korunacak alan ilan ettik. Hemen salıncakları kaldırmak suretiyle yaylanın en önemli mekânını vatandaşımızın hizmetine sunduk. Şimdi bu meramızda horonlar çekilecek, şenlikler yapılacak. Amacımız Ayder'i en güzel şekilde geleceğe taşımaktır."

Belediye çalışmalarını inceledi

Ayder'deki incelemelerin ardından Rize Merkeze gelen Bakan Kurum burada Rize Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Ardından Rize Belediye Blokları kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulunarak basın açıklaması yaptı.

Bakan Kurum, burada yaptığı açıklamada, "Rize merkezde eski belediye blokları diye bildiğimiz alandayız. Burası deprem riski taşıyan bir alandı, 21 bin metrekarelik bu alanda kentsel yenileme projesi başlattık. Şu an itibariyle vatandaşlarımızla uzlaşarak, onları mağdur etmeden taşınma ve kira

yardımı vermek suretiyle projemizin başlangıcını vermiş olduk. Zemin iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor ve kot itibariyle baktığımızda deniz seviyesinin altına inmiş bulunmaktayız. Burada gerekli zemin iyileştirmeleri de yapılıyor. Bir yıl içinde 404 adet ofis, 200'de ticari ünite olmak üzere önemli bir projeyi gerçekleştirmiş olacağız. 1 yıl içinde tamamlayıp, Rize merkezde tarihi bir dönüşümü tamamlamış olacağız. Burası şehrin kalbi ve hemen önüne de millet bahçesi yapacağız.” dedi.

Metin den bilgi aldı

Kurum Rize Belediyesinde Başkan Rahmi Metin den çalışmalar hakkında bilgi aldı, Başkan Metin ; Yağlıtaş Kentsel Dönüşüm Projesi, Belediye Blokları, Millet Bahçesi, Kültür Sokağı, Sosyal Tesis projeleri ve sahilde devam eden dolgu çalışmalarının hangi aşamada olduğuna dair görsel sunum eşliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a bilgilendirmede bulundu. Bilgilendirme toplantısı, Belediye Bloklarının yerinde incelenmesi üzerine, Belediye Başkanı Rahmi Metin’in Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Belediye şeref defterinin imzalatılması ve hediye takdimiyle son buldu.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE