• 18 Mayıs 2024 Cumartesi
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    18 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

Köprülü kayıyor

-Yer altı suları nedeniyle kaymaya başlayan köyde ciddi çatlaklar oluşurken Köprülü köyünden 27 ev boşaltıldı.

Köprülü kayıyor

RİZE-Rize merkeze bağlı Köprülü Köyü ve Kireç hane Köyleri’nde heyelan nedeniyle tahliyeleri artmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında etkili olan yağışlar,650 hane bulunan iki köy’de çökmelere ve toprak kaymalarına neden oldu.   Metrelerce uzunluktaki çatlaklar 85 evin hasar görmesine neden olurken, oturulamayacak düzeyde ev sayısı Köprülü köyü 27,Kireçhane Köyü 2 olmak üzere 29 ev kullanılamaz hale geldi.

Köprülü Köyü sakinlerinden Emine Sadıkoğlu (62) ''Bize yetkililer gelip evlerinizden çıkın diyorlar. Tamam, çık alım’da nereye gidelim. Yaptıkları kira yardımıyla kirada oturulmaz. bir buçuk senelik kira yardımı bir seferliğine 7 bin tl kim bu parayla kiraya inebilir. Ben evimden bir yere gitmiyorum. Gecede uyumuyorum gelsinler zorla çıkarıp bir yere koysunlar ancak oy zamanı geliyor onu da hatırlatırım'' ifadesini kullandı.

Dağda barakada yaşarım

Diğer bir köy sakini olan 70 yaşındaki İmdat Bak ise ''devletimiz bize evlerinizi boşaltın diyor. Burada tehlike var diyor peki biz nereye gideceğiz verdikleri parayla. Yakında zamanlarda buraya kimse gelmedi geçtiğimiz yıllarda gelen giden olmuştu ancak şimdilerde kimseler yok. Sadece haber gönderip yağmurda evlerinde durmasınlar. yapacak bir şey yok bende çıkar dağda bir baraka yapar orada yaşarım. Mademki bir önlem alınmıyor bunun sorumlusu ben olmam''ifadesini kullandı.

''Devletimiz bize sahip çıksın''

Kireçhane sakinlerinden 40 Yaşındaki Şen Kaya 'Biz bu evlerde nasıl oturalım. hadi bize çıkın diyorsunuz peki verilen kira yardımıyla kim nere gider.bu insanlara yazık değil mi olan var olmayan var yüz yıllık topraklarımızdan çıkmak kolay değil ancak yinede tehlike var deyip çıkarız ancak bize kimse yer göstermiyor.sadece size bir kereye mahsus 7 bin tel verelim ve bu sizin 1 buçuk yıllık kira geliriniz buna çocuklar güler bu paraya kimse kimseye ev kiralamaz ''şeklinde konuştu.

  76 yaşındaki Hatice Uzun yaptığı açıklamada,''devlet yetimlerine sahip çıksın gidecek yer yok. Gösterilen bir yer yok. Alın size kira yardımı oda bir kere verilen bir para. Gelsinler halimizi görsünler bir tedbir alsınlar. Ben bir baraka yapar gider orada otururum yapacak bir şey yok demek'ki Allah devletimize zeval vermesin''dedi.

      Elektrikler kesilecek

Kayma ve çatlamalar nedeniyle boşaltılması kararlaştırılan evlerin Çoruh Edaş tarafından elektrikleri kesilmesi kararlaştırıldı.  Köylüler elektrik kesintisi olsa bile evlerde yaşamaya devam edeceklerini yapılan kira yardımlarının şehirde yaşamaya yetmediğini söylediler.

 

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE