• 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    25 Nisan 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

KARAMAN ÜNİVERSİTEYİ ANLATTI

“Gündem Rize” programında Gazeteci Mustafa Bayrak’ın sorularını yanıtlayan Rektör Prof. Dr. Karaman, 04 Ekim tarihinde başlayan 2021-2022 Akademik Yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu

KARAMAN ÜNİVERSİTEYİ ANLATTI

    Esin BAYRAK

RİZE: Bu yıl 3 bin 65 yeni öğrencileriyle birlikte toplam öğrenci sayısının 18 bini bulduğunu söyleyen Karaman, tercih edilmeyen hiçbir programlarının olmadığını söyleyerek, üniversitenin Türkiye ve Dünya genelinde elde ettiği başarılardan da söz etti.

2021/2022 Akademik yılının hem RTEÜ için hem de Yüksek Öğretim Camiası için hayırlı bir yıl olmasını dileyen Rektör Karaman, “Umarım pandemi ile geçireceğimiz son akademik yıl olur ve umarım bundan sonra normal eğitim hayatına başlarız” dedi.

RTEÜ PANDEMİYE RAĞMEN EĞİTİM-ÖĞRETİME HAZIR

Pandeminin başlangıcından sonra yaklaşık 1,5 yıl aranın ardından öğrencilerle buluşmuş olmaktan mutlu olduklarını belirten Rektör Karaman, “Öğrenciler üniversitelerin can suyudur. Bu Akademik Yılımız da açıkçası pandeminin gölgesinde başladı ama biz yüz yüze eğitim-öğretime göre hazırlıklarımızı yaptık. 4 Ekim öncesine kadar tüm binalarımızda pandemi şartlarına göre önlemlerimizi aldık. Şu an bina ve kampüslerimizde çok fazla kalabalık olmasın diye derslerimizin yüzde 40’ını uzaktan eğitimle, yüzde 60’ını yüz yüze yapıyoruz. Yani teorik derslerimizi uzaktan eğitimle, uygulamalı dersleri yüz yüze eğitimle gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ders programlarımızı haftanın 5 gününe böldük ve kalabalık sınıflarımızı da yarı yarıya bölmüş olduk. Tüm personel ve öğrencilerimizin HES kodlarını sisteme aldık ve her gece HES kodları üzerinden kontrollerimizi gerçekleştiriyoruz.” dedi.

Rektör Karaman, son verilere göre Üniversite personelinin yüzde 90’ının, öğrencilerin ise yüzde 80’inin aşılarını olduklarını belirtti.

BU YIL 3 YENİ BÖLÜM DAHA AÇILDI

2006 yılında kurulan üniversitelerinin 15. Kuruluş yılını kutladıklarını belirten Rektör Karaman, “15 fakültemiz, 3 yüksekokulumuz, 6 meslek yüksek okulumuz, 17 araştırma merkezimiz ve bir de lisans üstü eğitim yapan enstitümüzle hizmet veriyoruz. 15 fakültemiz içinde yer alan Eczacılık Fakültemiz henüz aktif değil. Yeni fakülte henüz açmayı düşünmüyoruz ama fakültelerimiz içinde her yıl yeni bölümler açıyoruz. Örneğin bu sene Mimarlık ve tamamen İngilizce eğitim yapan Uluslararası İlişkiler bölümü ile havalimanımızın açılacak olmasından dolayı Yer Hizmetleri bölümlerini açtık.” dedi.

2 BİN 60 PERSONEL 18 BİN ÖĞRENCİ

Rektör Karaman RTEÜ’de 148 diploma programı bulunduğunu söyleyerek, Üniversitenin kadro yapısı hakkında da bilgi verdi. Karaman, “Bin 234 tane akademik personelimiz bulunuyor. Bu personellerimizin 102’si profesör, 126’sı doçent, 285’i doktora eğitim üyesi olmak üzere 517’si ünvanlı hoca, diğerleri de öğretim ve araştırma görevlisi olarak hizmet veriyor. Diğer memur ve çalışanlarımızla birlikte üniversitemizde 2 bin 60 personel görev yapmaktadır.” dedi.

RTEÜ’nün 2 yıllık programlarında 4 bin 500 ön lisans öğrencisi bulunduğunu belirten Karaman, “4 yıllık lisans programlarımızda 11 bin 200 lisans öğrencimiz, bin 300 yüksek lisans öğrencimiz ve 230 doktora programlarımızda öğrencimiz bulunuyor. 47 farklı ülkeden uluslar arası öğrencilerimiz de bulunuyor. Böylece yaklaşık 18 bin öğrencimiz var. Ülkemizin her ilinden öğrencimiz bulunuyor ama iller bazında tabii en fazla öğrenci Rize’mizden var. Ardından Trabzon geliyor.” dedi.

EK YERLEŞTİRMELER BAŞLADI

14 Ekim tarihi itibariyle Üniversiteler için Ek Yerleştirme Tercihlerinin başladığını hatırlatan Rektör Karaman, “Bu yıl üniversite kontenjanları boş kaldığı için puanlar aşağıya çekilmişti. Yani 2 yıllık programlar için 150 olan baraj 140’a, 4 yıllık programlar için 180 olan baraj 170’e indirilmişti. Ek Yerleştirmeler ile 140 ve 170 barajında olan öğrenciler ÖSYM’nin sisteminden başvuru yapabilirler. Üniversitemizde yaklaşık 600 boş kontenjan vardı. Bu sayının birazı önceki Ek Yerleştirmede dolmuştu, bu yerleştirme ile de boş kalan kontenjanlarımızın sayısının daha da azalacağını öngörüyoruz.” dedi.

BU YIL TERCİH EDİLMEYEN PROGRAM YOK

Bu yıl RTEÜ’nün 41 programının yüzde yüz dolduğunu ve hiç tercih edilmeyen programlarının olmadığını belirten Rektör Karaman, “Bu yıl üniversitemizi tercih eden 3 bin 65 öğrencimizden bin tanesi ilk sıraya üniversitemizi yazdı. Yaklaşık 2 bin öğrencimiz ise ilk 5 tercihinde üniversitemizi yazmıştır. Bu da bizler için memnun edici bir durumdur. Ayrıca Türkiye başarı sıralamasında ilk binde yer alan 4 öğrenci üniversitemize yerleşmiştir. İlk 5 binde olan 16 öğrenci, ilk 10 binde yer alan 27 öğrenci, ilk 20 bine giren 58 öğrenci, ilk 50 bine giren 387 öğrenci bize yerleşmiştir. Yani başarı sırası yüksek olan ve Türkiye’nin her üniversitesine yerleşebilecek öğrencilerin bizi tercih etmesi gerçekten anlamlıdır. ” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE VE DÜNYADA RTEÜ

RTEÜ’nün Türkiye ve Dünya genelinde elde ettiği başarılardan da söz eden Rektör Karaman, “TÜBİTAK’ın yayınladığı üniversitelerin son 5 yıllık karnesine göre, üniversitemiz 2000 yılından sonra kurulan 128 üniversite arasında en iyi proje karnesine sahip olan 4’üncü üniversitedir. Ülkemizdeki toplam 207 üniversite arasında ise RTEÜ en iyi proje karnesine sahip olan 36’ncı üniversitedir. TÜBA’nın yayınladığı rapora göre, Türkiye Bilim Raporuna baktığımızda tüm üniversiteler arasında Akademik Verim ve Akademik yayın Yapma açısından Üniversitemiz 37’nci sırada yer almaktadır. Orta Doğu Üniversitesi’nin hazırladığı rapora göre 2000 bin yılından sonra kurulan 128 üniversite arasında, Üniversitemiz Akademik Başarı ve Performans olarak 12’nci sırada yer alıyor.

Dünya geneline baktığımızda Londra Merkezli TİMES’ı yapmış olduğu araştırmaya göre Üniversitemiz iki yıldır Dünyanın en iyi üniversiteleri arasına giriyor. Bu listede 99 ülkeden toplam bin 500 üniversite yer alıyor. Ülkemizden 43 üniversite bu listede var. Aynı kuruluşun en genç üniversiteler sıralamasında ise üniversitemiz dünyanın kuruluşundan itibaren 50 yıl geçmemiş en iyi üniversiteleri arasında ilk 500 içinde yer alıyor.” şeklinde konuştu.

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE