Osman CAN
Yazın olgunlaşan ıhlamur çiçekleri, yöre halkı tarafından sabah erken saatlerde toplanarak kurutulmak üzere seriliyor.
Şifa kaynağı olarak bilinen Ihlamur bölgede çok az miktarda da olsa köy ve mahallelerde yetiştirilmeye devam ediyor.
Özellikle köylerde yoğun bir şekilde yapılan hasat, hem ekonomik kazanç sağlıyor hem de kış aylarında kullanılacak doğal bitki çayı stoklarını oluşturuyor.
Spazm önleyici, terlemeyi teşvik ederek toksin atıcı ve balgam söktürücü etkiye sahiptir. Ihlamur, iltihaplanma ve ağrıyı azaltır, kalp sağlığını korur ve kan basıncını düşürmeye yardım eder. Mide bulantısına iyi gelir, ağrı kesici etkisi ile kas ve eklem spazmları yanı sıra baş ağrısını azaltır.
Aktarlarda satışı yapılan Ihlamur un kilosunun 2700 ile 3 bin TL arasında olduğu bilinmekte, bölgede çok az sayıda vatandaşımız ıhlamur yetiştiriciliği yapmakta.