• 07 Mayıs 2024 Salı
  • Rize AÇIK
  • 00:00
    7 Mayıs 2024 İmsak: Güneş: Öğle: İkindi: Akşam: Yatsı:

GÜNDEM LOJİSTİK ÜS VE TURİZM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı “ Pandemi nedeniyle 2 yıl ara verdiğimiz programımıza bugün Lojistik üs ve Turizm konularında devam edeceğiz, Lojistik üs ün ilimize neler kazandıracağını, turizme katkılarını ve yapılması gerekenleri tartışacağız” dedi.

GÜNDEM LOJİSTİK ÜS VE TURİZM

     Mustafa BAYRAK

RİZE: Rize Ticaret Borsası salonunda 6 incisi Düzenlenen Gündem Rize programında İyidere Hazar Mahallesinde yapılan Lojistik üs ve Turizm konusu tartışıldı.

     Pandemi nedeniyle iki yıl aradan sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı moderatörlüğünde gerçekleştirilen Gündem Rize Programına AK Parti Rize Milletvekili Osman Aşkın Bak, il başkanı İshak Alim, İl Genel Meclis Başkanı İbrahim Türüt, AK Parti ilçe Başkanı Burak Ak, STK Başkanları ile ilçelerden gelen oda başkanları katıldı.

    Açılış konuşmasını yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayatı Yazıcı son olarak 24 Aralık 2019 tarihinde bir araya gelindiğini ve Pandemi nedeniyle toplantılara ara verdiklerin belirterek “ O toplantıda çok şeyler konuştuk, Nisan ayı sonunda muhtemelen Cumhurbaşkanımızın açılışını yapacağı havalimanımız olacak. Yine bu süre zarfında Kentsel dönüşüm temelleri atıldı ve hızlı bir şekilde devam ediyor. İyidere Lojistik üs ün temeli atıldı, ondan çok taş ocağı konuşuldu ve bu konuda üzerimize çok gelindi. Amacımız Ovit tünelinin işlemeciliğini artırmak. Yine Gündoğdu bölgemizde Şehir hastanemizin dolgu çalışmalarını başlattık, bu konuda yine çeşitli spekülasyonlar oldu. Dolgu bu yılsonunda bitecek. 850 yataklı hastane inşaatımız bölgemiz için önemli bir yatırım. Dolgu bizim için bir tercih değil, bir zorunluluktur” dedi.

     Çay kanununun belli aşamalara geldiğini belirten Yazıcı “ Son haliyle Cumhurbaşkanımıza sunulacak ve ardından meclise gelecek, Cumhurbaşkanımızın savaş nedeniyle gündeminin yoğun olduğunu hepimiz görüyoruz” dedi.

    Lojistik Üs 2013 yılında fikir oldu

Lojistik üs konusunda öncülük yapan Prof. Dr. Servet Akarsu yaptığı sunumda “ Mayıs 2013 yılında fikir olarak başladığımız çalışmalarda Ekim ayında şekillendi. Kasım ayında fiziki çalışmalarına başladık. Temmuz 2014 yılında ise fizibilite çalışmalarına başladık. Temmuz 2020 yılında dolgu ihalesi yapıldı. Ardından ihalesi yapılarak dolgu çalışmaları başladı. Lojistik Üs 2023 yılında tamamlanacak. Çin ile Avrupa’yı birbirine bağlayacak olan Lojistik üs ün bağlantıları kuvvetli olmalı.  Bakü- Tiflis- Kars demiryolunun açılması ile bağlantılar güçlendi. 3275 Metre uzunluğundaki mendirek uzunluğu bulunan Lojistik üs 100 bin hektarlık alanda kurulacak ve Lojistik Üs e 300 metre uzunluğunda gemiler yanaşabilecek. Liman derinliği ise 15 metre olacak, bu derinlikte bölgemizde liman bulunmamakta.  Maliyeti 400 milyon dolar. İlk yıl 4,5 milyon ton dolayında bir yük bekliyoruz. Lojistik üs 30 ile 40 milyon ton yük kapasiteye sahip olacak. Buraya 15 yılda 400 kişi çalışabilecek. Erzurum- Rize yolunda yapılan tünellerin bitmesi ile birlikte yol 40 km daha kısalmış olacak, bununla birlikte yılda 1000 araç üzerinden yaptığımız tespitte 2 milyon dolarlık yakıt tasarrufu olacak” dedi.

    Turizme katkısı olacak

Rize Turizm Müdürü Esra Alemdaroğlu ise Lojistik üs, Havalimanı, Ovit tüneli ile birlikte bölgede önemli turizm canlanması olacağını, yapılan yol çalışmalarının turizme katkısı olacağını belirterek “ Burada önemli olan konaklama ile birlikte turizme katkı sağlayacak olan eğitimli eleman olması, Rize olarak eksiklerimizi tamamlamak zorundayız, Bize gelen bilgiye göre Rize- Artvin havalimanına ilk uçuşu yapmak isteyen Ürdün oldu, bu konuda bizlerden talepleri var” dedi.

    Konuşmaların ardından 16 STK temsilcisi çeşitli konularda fikirlerini beyan edip sorular sordular. 3,5 saat süren toplantı fikir birliği sağlanarak sona ererken 7 inci toplantının 11 Haziran da yapılması kararlaştırıldı.

 

Bu habere ifade bırak!

  • 0
    KIZGIN
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    BEĞENMEDİM
  • 0
    BEĞENDİM
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    HAHAHA
  • 0
    ALKIŞ
YORUM EKLE